Élet

Viszlát medencék és szabadtéri programok

Megosztom:

Ha így folytatódik egyre veszélyesebb lesz a szabadban.

Brutálisan nő a forró napok száma a világon

Sokszor csak a tűzesetekre, hurrikánokra, óriási viharokra, áradásokra kapjuk fel a fejünket, pedig a folyamatosan emelkedő hőmérséklet csendesebb, egyenletesebb pusztítást idéz elő elviselhetetlen hő formájában, ami számtalan módon megváltoztathatja a mindennapi életet a világon.

Killer Heat című 2019-es tanulmány szerint, hogy ha az évszázad közepéig nem sikerül csökkenteni a kibocsátást, akkor például az Egyesült Államok négyszer naposabbá válik, a hőmérséklet 40,5 Celsius-fok felé emelkedhet. És ha ezek a kibocsátások a század végéig tovább növekednek, akkor a nyári időszakban rövid időre kint járni is veszélyes vagy akár halálos is lehet az USA egyes részein.

Portlandben az erős meleg miatt az aszfaltos utak megolvadtak. Seattle-ben le kellett lassítani, majd meg kellett szüntetni a könnyű vasúti közlekedést, mert a sínek magas hőmérsékleten tágulhatnak, és a felsővezetékek megereszkedhetnek. Egy fürdő pedig bezárt, mert nem tartották biztonságosnak a hőmérsékletet. Ezer washingtoni otthon maradt áram nélkül, amikor a legnagyobb szükségük volt rá, mivel a közüzemi vállalatok küzdöttek a megnövekedett villamosenergia-igényekkel.

A szegényebb réteget jobban érinti

Társadalmunk más nehézségeihez hasonlóan az extrém hőség okozta nehézségek sem egyenlően oszlanak meg a lakosság között, és a marginalizált csoportok jobban szenvednek, például a nem megfelelő lakhellyel rendelkezők.

Bár sokan klimatizált irodákban és lakásokban lakhatunk ás dolgozhatunk, a szabadban dolgozóknak nincs lehetőségük ilyen luxusra. A gazdálkodók, az építőmunkások és számtalan más, akik a társadalmunkat működőképessé teszik, akár 35-ször nagyobb eséllyel halnak meg a hőtől.

A félintézkedések ideje már rég elmúlt. A legrosszabb éghajlati hatások elhárítása érdekében – beleértve a szélsőséges hőségben töltött napok számának csökkentését is – az országoknak határozottan hozzá kell járulnia a globális éghajlat-változás elleni intézkedésekhez, beleértve a globális felmelegedést okozó kibocsátás legalább felére történő csökkentését az évtized végére és a nettó nulla elérését 2050-ig.

A lényeg az lenne, hogy a jövőbeni globális felmelegedést 2 Celsius-fok alá kell korlátozni az iparosodás előtti hőmérséklethez képest. Egy olyan forgatókönyvhöz képest, amiben hagyjuk, hogy a kibocsátások továbbra is ellenőrizetlenül növekedjenek, az agresszív csökkentése jelenleg fele annyi veszélyes hőt eredményezne ebben a században.

Forrás: NBC News

Megosztom: