forrás: pinterest
Élet

Valóban szükség van az instant szabadnapokra?

Megosztom:

A munkaultúra változóban van.

Mindenkinek kell a töltődés

A pandémia sokmindent átrendezett, de valami még mindig változatlan. A munkavégzés kérdéskörében még mindig probléma a túl sok munka. Az embereknek az egészsége is rámegy sokszor a túlzott munkavégzésre arról nem beszélve, hogy a magánéletük sínyli meg. Ilyenkor jól jönne egy szabadnap mindenkinek.

Így gonolják ezt a pszichológusok és és egy kezdeti tendencia szerint a munkáltaók is újabban. Sem a dolgozónak sem a munkáltatónak nem érdeke ugyanis a túlterheltségtől való kiégés, így egyre több munkahelyen biztosítanak extra szabadnapot vagy hetet. Ilyen lehetőséget biztosított például a dolgozóianak a LinkedIn. Egy felmérést készítettek a dolgozóik között a munkamennyiségre és az egészségügyi állapotukra vonatkozóan és egyértelműen túlterheltség jött ki. Ezek után egy egész hetet adtak a dolgozóiknak pihenni. A reakció természetesen pozitív volt, és mindenki újult erővel vetette bele magát a munkába az egy hét után újra.

Szinglik előnyben

Szóval a módszer működik és mindenki csak jól jár vele. Szakértők szerint ez a kezdeményezés egy új munkakultúrának lehet az előszobája, ugyanis ezzel a rugalmasabb munkaidőre irányítódik a fókusz és a munkáltatók is ráébrednek, hogy a szabadidő is mennyire fontos része a munkavállalók életének. A hirtelen beiktatott szabadnapoknap azonban lehet hátránya is. Családoknál és szigorú ütemterv szerint élőknél kevésbé működik jól, sőt még talán stresszt is okoz. Úgy érezhetjük ugyanis, hogy felborult a rend és a sok szabadidővel hirtelen nem tudunk mit kezdeni. Szingliknél és független, rugalmas személyiségeknél azonban remekül beválik.

Forrás: BBC

Megosztom: