Egyéb

Megérkezett egy új technológia a tűzvészek ellen

Megosztom:

Valós időben modellezhetik a tűz terjedését.

Gyorsabbá válhat a tűzoltás

Idén eddig 730-cal több erdőtűz volt Kaliforniában, mint tavaly, ami mintegy 16%-os növekedést jelent. De majdnem háromszorosa a leégett terület is, 1200 négyzetkilométer.

A gyorsabb tűzoltás nagyobb esélyt ad arra, hogy ne váljanak veszélyes tűzvésszé a kisebb tüzek. Ezért kifejlesztettek egy számítógépes modellezést, ami segíthet felmérni a kockázatokat a tüzek kezdetekor, majd előrevetíteni azok útját és növekedését.

Amikor „kritikus időjárást” jósolnak-forró, száraz szelet vagy villámlást-, a technológia, a nehezen megszerzett tapasztalatokon felül, lehetővé teszi, hogy előre elhelyezzék a tűzoltóautókat, buldózereket, repülőgépeket és a kézi személyzetet lapátokkal és láncfűrészekkel felszerelve olyan területeken, ahol gyorsabban tudnak reagálni.

A számítógépes modellezéssel „napi kockázat-előrejelzést tudnak készíteni” – mondta Lynne Tolmachoff, a kaliforniai tűzoltó ügynökség Cal Fire szóvivője.

Ez segített, hogy a lángok 95%-át 4 hektár vagy az alatt tartsák, még a szárazság vagy az éghajlatváltozás okozta rossz körülmények között is.

Az egykor emberek által üzemeltetett tűzoltótornyokat nagyrészt kamerákra cserélték, amik közül sok nagyfelbontású és mesterséges intelligenciával van felszerelve, hogy felismerjék a reggeli ködben is a füstöt. 800 ilyen kamera van szétszórva Kaliforniában, Nevadában és Oregonban, még az alkalmi nézők is  távolról, valós időben figyelhetik a tűzvészeket.

Forrás: HuffPost

Megosztom: