forrás: pinterest
Élet

A világi vízhiány megoldásának nyomában

Megosztom:

Több billió ember nem jut ivóvízhez.

Mi lehet a megoldás a problémára?

Habár bolygónk 70%-át víz borítja, mégis a viízhiány az egyik legégetőbb problémája a 21. sz emberiségének. Vannak olyan területek pl Afrikában, vagy Ázsiában, ahol az ivóvízért akár beláthatatlan távokat kell megtenni, pedig a vízhez való jog, minden embernek az alapvető joga kellene, hogy legyen. A globális felmelegedés, klímaváltozás, háborúk, mind okolhatóak a kialakult helyzetért. Van rá megoldás? Van! Elvileg.

A jelenlegi populáció számadatai szerint 2 billió embernek nem jut víz a világon. A népesség pedig csak növekszik, tehát a helyzet egyre rosszabb lesz…

Szerencsére léteznek alternatívák a vízhiány pótlására. Az egyik ilyen az izraeli Michael Mirilashvili találmánya. A férfi a Watergen cég elnöke és találmánya segítségével a levegőben lévő vizet szűri ki és alakítja ihatóvá. Díjat is nyert már a cég a találmányáért.

Ezzel segítve azokat a területeket ahol nincs iható, tiszta víz, vagy nem jutnak hozzá a lakosok. Az elmélet azon az elven alapul, hogy a Föld atmoszférájában 13 billió tonna friss vizet tartalmaz. A Watergen cég ezt a vizet és párlatot szűri ki a levegőből. Ráadásul ez a technológia nem szennyezi a levegőt és nem jár felesleges hulladéktermeléssel sem. Ami nehezítő tényező viszont, az a légszennyezettség. De a Watergen gépei a szennyeződéseket is kiszűrik, mint egy csapra szerelhető vízszűrő. A cég legnagyobb gépei 6000 l vizet produkálnak naponta. Hasznosították már a vizeiket a palesztinai Gázában, Afrikában és Ausztáliában is.

“Ez nem csak életek megmentéséről szól. Ez az életminőség javításáról is szól. Még a fejlett országokban is előfordul, hogy nem jutnak az emberek tiszta vízhez és ez komoly egészségügyi problémákhoz is vezet és a gazdaságra is hatással van.”- mondja Miralishvili.

A másik út

A másik lehetőség szerint a jéghegyekben van a kulcs. A világon több ezer tonna jéghegy van az óceánokban, amik a legtisztább vizet tartalmazzák, ha kiolvadnak. Egy nagyobb jéghegy 3-5 évre elegendő vízzel lenne képes ellátni 1 millió embert. Éppen ezért már zajlik az az iparág, hogy a jéghegyeket valahogy kihalásszák és hasznosítsák, pl Kanadában. De szállításuk ezeknek a gigantikus jégtömböknek óriási költségekkel jár, speciális körülmények szükségesek a tárolásukhoz és az idő előtti kiolvadásuk megakadályozásához és magas a sérülésveszély is. Egyszóval nem könnyű. Pedig a WHO is támogatja az ipart, mert óriási víztömegeket lehetne így előállítani, és így több millió emberen segíteni.

Forrás: BBC

Megosztom: