Élet

Ez történik az autógumival, miután lecseréled

Megosztom:

Újrahasznosítják vagy gumitemetőben végzi.

A gumiabroncs útja

Elképesztő fekete füst gomolygott Kuvait egén, amikor égni kezdet egy abroncs temető. A rémisztő, és rettentően környezetszennyező füstöt le is videózták, és bejárta az internetet.

Sulaibiya területén minden évben óriási lyukakat ásnak ki a homokos földben, és tele rakják régi gumikkal – jelenleg több mint hétmillió van a talajban. Már akkora területet foglal el, hogy az űrből is látszik.

Úgy gondolják, hogy a gumiabroncsok Kuvaitból és más országokból származnak, amik fizettek az elvitelükért. 2006 óta az Európai Unió területén ez a fajta hulladék lerakás tiltott, így azokat vagy újrahasznosítják és felaprítják, vagy hasonló helyekre kerülhetnek.

Bizonyos körülmények között a gumiabroncsokat olyan országokba szállítják, mint India, Pakisztán és Malajzia, de szigorú törvények vonatkoznak az exportra. A brit Környezetvédelmi Ügynökség szerint: „Bár törvényes exportpiaca van a minőségi újrahasznosítható anyagoknak, a hulladék illegális kivitele aláássa a törvénytisztelő ártalmatlanítási és gumiabroncs-hasznosítási vállalkozásokat… és veszélyeztetheti az embereket és a környezetet abban az országban, ahová a hulladékot exportálják.”

Pedig a gumikat út építésre is lehet használni. Először az 1960-as években építettek ilyet az Egyesült Államokban, ahol ma több 32 000 kilométer út van újrahasznosított abroncsokból. A gumi utak népszerűek Kínában, Brazíliában, Spanyolországban és Németországban is. A technikáról kiderült, hogy mintegy 25%-kal csökkenti a forgalmi zajt.

Súlyosan károsítja a környezetet

Tavaly tűz ütött ki egy kuvaiti gumiabroncs-lerakóban. A tűz április 17-én keletkezett az Al Jahrah mellett. Úgy gondolják, hogy körülbelül ötmillió gumiabroncs éghetett el. Több száz tűzoltó, valamint a kuvaiti olajvállalat katonái és alkalmazottai vettek részt a lángok oltásában. Számos képviselő „környezeti katasztrófának” minősítette a tüzet, és megfogadták, hogy vitát követelnek a kérdésről a parlament rendkívüli ülésen.

Egy hónappal később újabb tűz ütött ki az Amghara hulladékudvarban, és hat állomás tűzoltóit hívták segítségül. A gumiabroncsok tüzét nehéz eloltani – sok füst keletkezik, ami gyakran mérgező vegyi anyagokat szabadít fel.

Forrás: DailyMail

Megosztom: