Odaát

Hawaii-n robotkutyák csatlakoznak a rendőrséghez

Megosztom:

Honoluluban fogják segíteni a rendőrök munkáját.

Covidosokat ellenőriznek

Ha hajléktalan vagy, és ideiglenes menedéket keresel Hawaii fővárosában, számíts egy látogatásra egy robot rendőrkutyától, aki megvizsgálja, hogy nincs-e lázad.

A rendőrök szerint ezek is olyanok, mint a a meglévő drónok és egyszerű kerekes robotok, amik segítenek elhárítani a vészhelyzeteket. Honoluluban a rendőrkapitányság mintegy 150 000 dollárt költött, hogy megvásárolja a Spot-jait a Boston Dynamics robotikacégtől, amit a repülőtér közelében lévő kormányzati sátorvárosban fognak használni.

A Honolulu Rendőrkapitányság tájékoztatója szerint a robotok megvédték a tiszteket, a szálló személyzetét és a lakosokat azzal, hogy az étkezések között testhőmérsékletet vizsgáltak egy menedékhelyen, ahol a hajléktalan embereket karanténba helyezhették és tesztelhették a COVID-19-re. A robotot arra is használják, hogy távolról interjút készítsenek olyan személyekkel, akik pozitívnak bizonyultak.

New Yorkban próbálták, nem volt sikere

Korábban a New York-i rendőrség is elkezdte használni a Spotot, de előtte kékre festette és átnevezte Digidogra. Sokáig jól működött, és észrevétlen maradt, amíg a New York-i emberek el nem kezdtek videókat közzé tenni róluk a közösségi médián. A Spot gyorsan szenzációvá vált, és nyilvános felháborodást váltott ki, ami miatt a rendőrség visszaadta a Digidogot a készítőjének.

A robotokat gyártó cég, a Boston Dynamics azt mondja, hogy a New York-i fiaskóból tanult, és igyekszik jobban elmagyarázni a nyilvánosságnak – és ügyfeleinek -, hogy mit tehet és mit nem a Spot.

Az egyik ügyfelük a holland rendőrség, ami szintén használja a robotot. „Nem gondolja meg magát”- mondta Marjolein Smit, a holland rendőrség különleges műveleti egységének igazgatója a távirányítású robotról. „Ha azt mondod, hogy balra kell menni, akkor balra megy. Ha azt mondod, hogy hagyja abba, akkor megáll. ”

Az év elején rendőrségi osztálya elküldte egy halálos kábítószer-robbanás helyszínére a belga határ közelében, hogy ellenőrizze a vegyi anyagokat és az egyéb veszélyeket. A vállalat irányelvei pedig tiltják a robot felfegyverzését. Ezzel szemben egy kevésbé ismert rivális, a philadelphiai székhelyű Ghost Robotics nem aggódik a fegyverkezés miatt, és kutyaszerű robotjait ellátja mindennel, amivel az amerikai hadsereg és szövetségesei kérik. Bár utóbbiak nem forgalmazzák őket (még) rendőrkapitányságoknak.

Jelenleg nagyjából 500 Spot robot van terepen.

Forrás: NBC News

Megosztom: