forrás: pinterest
Élet

Bebizonyították: A Disney kultúra nem káros a gyerekekre

Megosztom:

A hercegnők valójában jó példát mutatnak.

Nevelési szempontból sem károsak a Disney mesék

Sokáig negatív hatásokkal vádolták a Disneyt. De egy aktuális kutatás szerint, ennek pont az ellenkezője igaz.

A Birgham Young Egyetem kutatása arra tér ki, hogy azokra a gyerekekre (fiúk és lányok egyaránt), akik Disney hercegnős meséket néznek gyerekként, később valóban negatív hatással van -e az antirealisztikus hercegnősvilág. Azt a 307 gyereket akiket már 2016-ban is megkérdeztek, most újra megkérdezték 2021-ben, már így, érettebb fejjel, a pubertáskorba lépve. Az eredmény szerint akik nézik ezeket a meséket, sokkal inkább vagányabbként és sokoldalúbbként gondolnak a nőkre és kevésbé hajlamosak a káros nemi sztereotípiákra és a beskatulyázásokra.

Sokkal jobban boldogulnak az életben

A kutatás vezetője, Sarah Coyne, rávilágított arra, hogy akik ezeken a meséken nőttek fel, jobban kiállnak a nemi egyenlőség, a társadalmi egyenlőség mellett és a kapcsolati, karrierrel kapcsolatos és oktatási lehetőségeket is jobban kezelik.

“A hercegnős kultúra egy olyan világot mutat a kislányoknak, ahol a női karakter a főhős és mindent meg tud oldani. Követik az álmaikat, segítenek másokon, és önálló egyéniségekké válnak akik valóban önazonosak és nem mások mondják meg nekik, hogy kik legyenek. A kisfúknak és a kislányoknak is azt üzenik ezek a mesék, hogy számtalan lehetőség van bennük, és bárkik lehetnek még az életben, csak élni kell a lehetőségekkel és merni kell álmodni. ” -mondja Coyne.

Azok a fiúk akik szintén nézték ezeket a meséket, sokkal jobban fejezik ki az érzelmeiket nagykorukra, bátrabbak, és kevésbé agresszívabbak. A lányok pedig önállóak, egyéniek, kedvesek és szorgalmasak lesznek felnőttként-legalábbis a felmérés szerint.

Nem csak a külső számít

Ezeknek a meséknek ugyan van egy csapdája is, de ennek hatása később elmúlik. A kislányok ugyanis hajlamosak túlságosan a Disney hercegnők külsejére fókuszálni és emiatt felszínesnek lenni később, és nem létező szépségideálokat kergetni, ugyanakkor azoknak akik ezeket nézik gyerekkorukban, később sokkal pozitívabb lesz az önképük. De ezek a hercegnők a szépségük mellett karakának, bátrak, kedvesek, okosak, dolgosak, szenvedélyesek, humorosak, néha ügyetlenek, kíváncsiak, kalandvágyóak, játékosak, romantikusak, vagányak, nagy igazságérzettel rendelkeznek, tisztelettudóak, segítőkészek, és önzetlenek is, így pozitív példát mutatnak a gyerekeknek.

Ráadásul sokféle Disney hercegnő/főhősnő létezik, a legújabbak pedig már tényleg nem csak a szépségükkel hívják fel magukra a figyelmet, gondoljunk csak Moanára vagy Mulánra. Így nyugodtan engedjük a gyereket ezeket a meséket nézni, és mi is csatlakozzunk be hozzájuk, mert ezeket a meséket sosem lehet megunni! 🙂

Forrás: Foxnews

Megosztom: