Élet

A tálibok 24 órán belül több várost elfoglaltak, káoszt és félelmet hagyva maguk után

Megosztom:

Máris elkezdődött a vérontás.

Elfoglalták a legnagyobb városok egy részét

A tálibok az amerikai erők visszavonulása után azonnal akcióba lendültek, azóta pedig rengeteg területet foglaltak el Afganisztánban.

Olyan agresszívan és gyorsan léptek, hogy az mindenkit meglepett. Sorra foglalják el a városokat, ezzel pedig rengeteg embert késztetnek arra, hogy elhagyják a lakásaikat, és meneküljenek.

“A helyzet most nagyon rossz” – mondta Nimroz tartomány kormányzati tisztviselője, aki névtelenséget kért saját biztonsága érdekében. „A tálibok az egész várost irányítják. Tegnap este óta házról házra keresik a kormányzat embereit.”

A szunnita iszlamisták a közleményükben megpróbálták megnyugtatni az újonnan elfoglalt városok köztisztviselőit, akiknek azt mondták, hogy “családjukkal Irán és más helyek felé menekülhetnek”.

A lakosok azonban sötétebb sorstól tartottak, ha maradnak. A tisztviselő azt mondta, hogy “mindenki bujkál”, és az emberek “nincsenek biztonságban”.

„Mint nő, aki körülbelül 20 éve dolgozok és harcolok a nők jogaiért, a jobb társadalomért, az egyenlőségért és a nők fejlődéséért. Nem tudom elfogadni, hogy a tálibok tönkreteszik ezeket az eredményeket. ” – mondta.

Úgy érzi, hogy az Egyesült Államok „cserben hagyta”, amikor két évtizedes háború után elhagyták a háború sújtotta országot. A tálibok hatalma alatt az iszlám szigorú változata volt az elfogadott, ami gyakorlatilag láthatatlanná tette a nőket és a lányokat a közéletben.

A csoport újjáéledésével számos merénylet sújtotta Afganisztánt, elsősorban neves nőket, újságírókat, bírákat és másokat, akik a liberális életmód fenntartásáért harcolnak az országban.

A közelmúltban a csoport elfoglalta Afganisztán területének több mint felét, beleértve a stratégiai határátkelőket is. Az amerikai légierő továbbra is segíti az afgán légierő tálib célpontjainak bombázását, miközben az afgán biztonsági erők megpróbálják megakadályozni a tálib hatalomátvételt.

Oszama bin Laden miatt kezdődött az egész háború

Az Egyesült Államok 2001-ben megbuktatta a tálib rezsimet, miután a csoport menedéket adott Oszama bin Ladennek, az al-Kaida alapítójának és a szeptember 11-i terrortámadások ötletgazdájának, ami Amerika leghosszabb háborúját váltotta ki.

Joe Biden elnök a múlt hónapban bejelentette, hogy az amerikai katonai misszió az országban befejeződik.

A konfliktus mintegy 2300 amerikai katona életébe került. A Brown Egyetem tanulmánya szerint 2001 és 2018 között nagyjából 58 000 afgán katona és rendőr halt meg az összetűzésekben. Majdnem 20 évvel és milliárd dollárnyi polgári és katonai segítséggel később az újonnan elfoglalt Nimroz tartomány tisztviselője megkérdőjelezte, hogy országa (a világ egyik legszegényebb és leginkább erőszakkal sújtott területe) jobb helyzetben van-e.

„Soha nem gondoltam volna, hogy Amerika ilyen helyzetben elhagyja Afganisztánt” – mondta. „Ha Amerika így elhagy minket, akkor miért jöttek Afganisztánba? És miért vesztettünk el milliónyi életet ezekben az években?”

Forrás: NBC News

Megosztom: