Élet

Hosszú covid oltás után. Lehetséges?

Megosztom:

A kutatók tanulmányozzák a hosszú távú tünetek kialakulásának esélyét azoknál, akik az oltás után megfertőződtek.

Oltás mellett is meg lehet fertőződni

A világszerte használt COVID-19 vakcinák hatékonyan megakadályozzák a koronavírus okozta súlyos megbetegedéseket és a halált, de néhány ember így is megfertőződik a beadatásuk után. Az ilyen „áttöréses” esetekben az egészségügyi szakértők szerint a vakcinák segítenek csökkenteni a betegségek súlyosságát.

A kutatók azonban azt is vizsgálják, hogy ezeknél az eseteknél mi a helyzet a hosszú coviddal, amikor az emberek tartós, visszatérő vagy új tüneteket tapasztalnak egy hónappal vagy többel a fertőzés után. Az állapot általában a súlyos fertőzések után alakul ki, de akár azoknál is lehet, akiknek kezdetben enyhe vagy semmilyen tünetük nem volt.

Hosszútávú tünetek

Egyes becslések szerint a vakcinázatlan COVID-19 betegek mintegy 30%-ánál hosszú távú tünetek jelentkeztek, beleértve a légszomjat, a fáradtságot, a koncentrációs nehézségeket, az álmatlanságot és az agyi ködöt.

Egy nemrégiben közzétett izraeli tanulmányból kiderült, hogy több beoltott egészségügyi dolgozó is megfertőződött, és hat hétig vagy akár tovább is küzdöttek a kellemetlen következményekkel. Ezek a köhögés, a fáradtság és a gyengeség.

A kutatók még nem tudják, miért maradnak fenn a tünetek, de egyesek úgy vélik, hogy a tüdő hegesedését vagy más szervek károsodását tükrözik. Egy másik elmélet szerint a vírus elhúzódhat a szervezetben, és immunválaszt válthat ki, ami ezekhez a tünetekhez vezet.

Forrás: AP

Megosztom: