Odaát

Felvétel készült a Vénuszról

Megosztom:

Űrszonda haladt el a bolygó mellett.

Képeket készített és mérést végzett

A Merkúr felé tartó európai-japán BepiColombo űrszonda a Vénusz légköre fölött repült el, amikor csinált néhány felvételt a bolygóról. A szonda csapata 89 képből készítette egy videót is. Ez a repülés a második a BepiColombo számára a Vénusznál.

A mostani manőver során, ami a Vénusz gravitációjának segítségével kiigazította az űrhajó pályáját, a BepiColombo 550 kilométerrel a bolygó felszíne felett repült. Ez elég közel van ahhoz, hogy az érzékeny műszerei értékes méréseket végezhessenek a légkör kémiai összetételéről. 

Ezzel pedig közelebb került a Vénusz felszínéhez, mint a japán Akatsuki, az egyetlen űrhajó, ami jelenleg ezt a bolygót tanulmányozza. Utóbbi pályájának legközelebbi pontja körülbelül 1000 km. 

A három fekete-fehér kamera 1024×1024 képpontos felbontású képeket biztosít, ami eléggé alacsony minőség.

Új adatokhoz juthattak

“Infravörös spektrométerünk, a MERTIS megfigyelte a Vénusz középső légkörét repülés közben” – mondta Johannes Benkhoff, a kutatócsoport tagja. “Szeretnénk keresni bizonyos alkotó elemeket, például szén-dioxidot, kén-dioxidot és egyéb aeroszolokat, amilyen mérést korábban nem végeztek ilyen típusú műszerekkel.”

Majd hozzátette: “Az, hogy most a Vénuszon tesztelhettük a műszereinket, ideális előkészület volt. Mivel a Merkúr sötétebb bolygó, reméljük, hogy még a szelfikamerák is jobban teljesítenek majd, és lehetővé teszik számunkra, hogy bizonyos felületeket láthassunk a felszínen.”

Forrás: Space

Megosztom: