forrás: pinterest
Színes

Meghalt a Sudoku keresztapja

Megosztom:

Tőle eredt a játék neve is.

Játékosan élte az életét

A japán Maki Kajit azért nevezik a Sudoku keresztapjának, mert bár nem ő találta fel a játékot, az ő nevéhez kötődik, hogy világszerte ismert játék lett belőle, ahogy a hangzatos név is tőle ered.

Nem lett instant siker

Maki Kaji 69 éves volt és szenvedélyesen szerette a Sudokut. A játék egy amerikai játékból ered egyébként, aminek a neve Number Place volt. Ekkoriban Makinak saját keresztrejtvény kiadója volt, és annyira megtetszett neki ez a játék, hogy bevette a kiadója repertoárjába, csak valami japán nevet akart neki kitalálni. Így született meg a “szudzsi wa dokusin ni kagiru” = ‘as számo maradjanak meg szinglinek” nevű játék.:) Nem valsószínű, hogy ezzel a névvel ilyen karriert futott volna be a Sudoku, így maradtak a fentebbi kifejezés rövidítésénél, így már a könnyen kiejthető SUDOKU lett a neve. Állítólag 25 mp. alatt találta ki Maki ezt a nevet a játéknak, miközben egy lóversenyre sietett.

Eleinte csak Japánban volt népszerű a játék, évekkel később azonban az USÁ-t is elérte a láz, és állítólag egy új-zélandi bíró terjesztette el világserte , aki teljesen beleszeretett ebbe a szó és számjátékba. Olyannyira, hogy saját programot fejlesztett ki Sudoku feladványokhoz és különböző kiadóknál házalt ezekkel. Végül bejött neki.

Forrás: 444

Megosztom: