forrás: pinterest
Élet

Ezek lehetnek az okai, és így szüntesd meg, ha begörcsöl a lábad

Megosztom:

Az a kellemetlen izomgörcs ha lecsap.

Így kezeld jól

Mindannyian ismerjük azt a kellemtlen érzést, amikor a talpunk hirtelen, a semmiből begörcsöl. Ezeket a görcsöket a az izmok hirtelen összehúzódása okozza és ilyenkor idő amíg visszaáll eredeti állapotába. Ilyenkor nem nagyon tudunk mit tenni az érzés ellen, csak várunk, hogy jobb legyen. Vagy mégis tudunk rajta segíteni?

Ezek a görcsök pár mp-től pár percig is eltarthatnak, ha ennél hosszabb ideje áll fenn, akkor ott lehet más van a háttérben, és érdemes felkeresni egy orvost vele. A lehetséges okok:

Nem megfelelő hidratáltság

Akár túlhidratáltságról, akár dehidratáltságról beszélünk, a nem megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás is okozhat izomgörcsöt.

Kevés vitamin

Szintén…Nem megfelelő táplálkozás esetén szervezetünk nem kapja meg az elegendő nyersanyagot és vitaminokat, amik izomgörcs formájában jelentkezhetnek.

Túlerőltetés vagy izomláz

Ezt nem kell különösebben magyarázni. Ha túl sokat mozogtunk, akkor is felléphet ez a jelenség.

Kevés mozgás

Ahogy az ellenkező esetben is, azaz túl kevés mozgás esetén. Pl aki sokat ül, annak szinte felüdülésegy esti séta, ahogy az izmainak is.

Kényelmetlen cipő

Igen, akár a túl szűk cipő is okozhat izomgörcsöket és a lábunkban ez az egyik leggyakoribb ok, a talpfájdalomra.

Más betegség a háttérben

Sajnos az is előfordulhat, hogyha huzamosabb ideig van görcsünk, akkor egy másik, komolyabb betegség áll a héttérben, mint Sclerosis Multiplex, cukorbetegség vagy Parkinson kór.

Hogyan akadályozzuk meg?

Lábmasszázs

Ilyenkor ha lehetőségünk van rá, masszírozzuk finoman és lassan a lábfejünket, kerüljük a hirtelen mozdulatokat, és akár egy labdát is görgethetünk rajta.

Meleg borogatás

Segít a görcsök enyhítésében, ahogy a menstruációs görcsök esetén is.

Vízivás

Az előző pontban leírtak szerint, ne felejtkezzünk meg a vízfogyasztásról.

Rendszeres mozgás

A sport, a séta, a torna, a tánc mind segít az izmainknak kinyújtózni és sokkal kevesebbszer esélyes így, hogy begörcsöl a lábunk.

Forrás: Realsimple

Megosztom: