forrás: pinterest
Élet

A pandémia egy tartós jelenséget hozott magával

Megosztom:

Az egész világra lecsapott a hikikomori.

Ti mennyire vagytok érintettek?

Egy kutatás szerint amit az amerikai pszichológusok végeztek, a válaszadók fele továbbra is otthon maradna a pandémia lecsengése után is és felerősödik benne a szorongás.

Az ausztrál Black Dog Institute pszichológusa szerint az emberek elszoktak olyan hétköznapi üdvözlési formáktól, mint kézfogás, puszi, ölelés és sokaknak már idegen érzés lett az, ami eddig természetes volt. Ez végülis, ennyi idő után szinte természetes, hogy újra hozzá kell szoknunk ezekhez a dolgokhoz. Azonban van egy réteg, aki végletekben gondolkodik, és komolyan nem akarja elhagyni a laksását szinte soha.

Ők a modernkori remeték, a jelenség neve pedig hikikomori, ami japánul van és “visszavonulni, odabent lenni” a jelentése. Ez a “kór” olyannyira komoly mértékeket öltött, hogy világméretű társadalmi elszigetelődés lett belőle.

3 jellemzőjének kell teljesülnie

-felerősödő szorongási tünetek

-6 hónapig bezártság

-a saját otthonunkban levő teljes izoláció( minden társas érintkezés csak neten keresztül történik).

Akiknél ez a 3 feltétel teljesül, és továbbra is így él, ott már nagyfokú hikikomoriról beszélhetünk. Ha valaki eljár otthonról, de akkor is szorong, ott is fennáll ez a veszély. Ha heti 4szer eljárunk otthonról, akkor nincs szó hikikomoriról. Ennek a mentális állapotnak van egy enyhébb fokozata is, a sztokomori, amikor eljárunk othonról, de fenntartjuk az elszigeteltségünket is közben. Főleg azok szenvednek ezektől, akik a pandémia előtt is kerülték a társas érintkezéseket és keveset jártak el otthonról, vagy alapból szorongós típusok voltak.

Forrás: Quibit

Megosztom: