Élet

Ausztrália azt hitte, legyőzte a Covidot, még meg nem jelent a delta

Megosztom:

Lezárták a szigetországot.

Paradicsomból a pokolba

A korai lezárások és a rendkívül szigorú határellenőrzési intézkedések együttesen azt jelentették, hogy a koronavírus szinte megszűnt az országban, és egy állam kivételével 2020 közepe óta nagyrészt koronavírus-mentes volt.

Amikor a megbetegedések és a halálos áldozatok száma világszerte az egekbe szökött ismét, az ausztrálok többsége a szokásos életét élte, éttermekbe, strandokra és fesztiválokra jártak.

De júniusban a delta variánsnak sikerült áttörni az erőd falait. Mivel a rendkívül fertőző változatot már az egész országból jelentik, az Ausztráliában élő 25 millió ember több mint a fele karanténban van, és a lassú oltási program miatt sokan követelik, hogy tudják meg, mi történt.

Egy ideig “egy kicsit Covid-mentes paradicsomban voltunk”- mondta Michael Toole, az orvosi kutatóközpont Burnet Intézetének professzora. “És azt hiszem, ez egyfajta önelégültséghez vezetett, mind a kormányon belül, mind a nyilvánosság körében.”

Eddig tartott a sikeres védekezés

A járvány kezdetén Ausztrália bezárta lakosságát, majd lezárta a határokat, és csak kevés embert engedett vissza, kötelező 14 napos karanténidővel az újjáépített szállodákban vagy kormányzati létesítményekben. Az élet gyorsan visszatért a normális kerékvágásba, így a nagy kivétel Melbourne volt, aminek tavaly csak egy hullámot kellett levezérelni, 3½ hónapos lezárással.

Aztán júniusban a delta egyik esete mindent megváltoztatott. Egy oltatlan sofőr Sydney-ben megfertőződött, miután egy repülőgép személyzetét szállította. Nem sokkal később a vírus terjedni kezdet. Kapcsolatkövetést és Sydney lezárását alkalmaztak, de az esetek elkezdtek emelkedni, majd az ország más részein is felbukkantak. Heteken belül szinte minden nagyobb városban volt valamilyen lezárás, különböző szintű sikerekkel a vírus megállításában. Eközben ez az egyetlen deltaeset, a szomszédos Új-Zélandot is bezárásra kényszerítette.

A Sydney lezárásának két hétig kellett volna tartania, de már a kilencedik hétbe léptek. Az oltás lassan zajlik, mivel sokáig nem voltak koronavírusos esetek Ausztrália nem sietett, és átengedte az vakcinákat a rosszabb helyzetben lévő országoknak.

A világjárvány során Ausztráliában mintegy 44 000 Covid-19 esetet és alig 1000 halálesetet regisztráltak, ezekkel a számokkal még mindig nagyon jól állnak.

Forrás: NBC News

Megosztom: