Odaát

Képes lesz a mesterséges intelligencia zenét komponálni?

Megosztom:

Átveszi az emberek helyét a zenében?

Már léteznek ilyen robotok

A géppel megkomponált zene koncepciója az 1800-as évek óta létezik (a számítástechnika úttörője, Ada Lovelace az elsők között írt a témáról), a fantázia az elmúlt évtizedben valósággá vált, olyan zenészek, mint Francois Pachet, egész albumokat készítettek az AI által.

Ebben az évben, júliusban a világ országai már a második AI Song Contest versenyen vehetnek részt, ami egy eurovíziós stílusú verseny, aminek során az összes dalt mesterséges intelligencia segítségével kell létrehozni. 

De vajon ez a technológia valaha is mainstream lesz? 

Hogyan működik?

A zenei mesterséges intelligenciák olyan neurális hálózatokat használnak, amik valójában nagy méretű számítógépek, és megpróbálják utánozni az agy működését.

Ezek az ideghálózatok sok energiát fogyasztanak. Ha például a mesterséges intelligenciát próbáljuk kiképezni a popzene elmúlt 20 évének elemzésére, akkor rengeteg áramot használ fel az elemzéshez és egy új dal előállításához. Ami környezetvédelmi szempontból nem biztos, hogy megéri.

Írhat dalszöveget?

A dalok szövege általában az emberek élettapasztalataira épül, és arra, hogy mi történt velük. A szerelemről írnak, olyan dolgokról, amik rosszul végződtek az életükben. Az AI-ok ezt nem tudják megtenni, egy mesterséges intelligencia nem rendelkezik a megfelelő élettapasztalattal.

Elveheti az emberi zenészek munkáját?

A gramofon feltalálásával mindenki aggódott, mondván, hogy szörnyű lesz, és vége a zenének. De természetesen nem így lett. Csak a zene fogyasztásának egy másik módját találták fel. Az AI lehetővé teheti több ember számára a zenélést, mert ma már sokkal könnyebb professzionális hangzású kislemezt készíteni akár a telefonod használatával is, mint 10 vagy 20 évvel ezelőtt.

Jelenleg az AI olyan, mint egy eszköz. De a közeljövőben inkább alkotótárs lehet. 

Forrás: Science Focus

Megosztom: