Élet

A légszennyezés éveket vág le milliárdok életéből

Megosztom:

A klímaváltozástól az életünk is rövidül.

Van ahol 6 évet is elvesz egy embertől

Egy új jelentés szerint a légszennyezés sokkal nagyobb gyilkos, mint a dohányzás, az autóbalesetek vagy az AIDS.

A kutatók szerint a szénégetés a fő bűnös, és India szenved a leginkább, itt az átlagpolgár hat évvel korábban hal meg. Kína az elmúlt hét évben csökkentette a légszennyezettséget, de a piszkos levegő még mindig 2,6 évet csökkent az emberek élettartamán.

A fosszilis tüzelőanyagok égetése légszennyezést és éghajlati válságot okoz. A tudósok szerint a klímaváltozás fokozza a levegő szennyezettségét, mert tüzeket okoz , és ezzel az ördögi kör bezárul.

Michael Greenstone, a Chicagói Egyetem professzora szerint az átlagos globális állampolgár 2,2 évet veszít életéből a mai légszennyezés miatt, és ha semmi nem változik, ez 17 milliárd elveszett évet jelent.

„Nem csak hagyjuk, hogy megtörténjen, hanem valójában mi okozzuk” – mondta. “A legszembetűnőbb az, hogy vannak olyan nagy országok, ahol a kormány és a [társadalmi] normák kombinációja miatt az emberek valóban drámaian rövidebb és betegebb életet élnek.” Szerinte a tisztább energiára való áttérés és a meglévő erőművek levegőminőségi intézkedéseinek bevezetése számos országban csökkentette a szennyezést.

A jelentés szerint Közép- és Nyugat-Afrikában a részecskeszennyezés várható élettartamra gyakorolt ​​hatása hasonló a HIV-hez/AIDS-hez és a maláriához, de sokkal kevesebb figyelmet kap. Például a nigériai deltában élő átlag ember közel hat évet veszít, az átlagos nigériai 3,4 évet.

Meg lehet állítani

Kína 2013-ban kezdett „háborút a szennyezés ellen”, és 29%-kal csökkentette a szintet. A tudósok szerint ez átlagosan 1,5 évet jelent az embereknek, feltéve, hogy a csökkentések tartósak.

„A szén a probléma forrása a világ legnagyobb részén” – mondta Greenstone. A fosszilis gáz lényegesen kevésbé szennyező, mint a szén, és Japán júniusban kijelentette, hogy 10 milliárd dollár támogatást ajánl fel a Délkelet-Ázsiában megvalósuló szén -dioxid-mentesítési projektekhez, beleértve a gázerőműveket is.

Christiana Figueres, az ENSZ korábbi klímafőnöke ezt mondta: „Legyünk érthetőek, a gáz nem alternatíva a szénre, és nem is átmeneti üzemanyag. Az új gázba történő beruházásokat azonnal le kell állítani, ha 2050-ig el akarjuk érni a szén-dioxid semlegességet.”

Az AQLI jelentés olyan kutatásokon alapul, amik összehasonlítják az egyre kevésbé szennyezett helyeken élő emberek halálozási arányát, és a szív- és tüdőproblémák jelentik a korai halálozások legnagyobb okát. Az elemzés apró részecskeszennyezésen alapul, de valószínűleg magában foglalja más légszennyező anyagok hatásait is, mivel ezek általában magasak ugyanazon a helyen. A becslések szerte a világon műholdadatokból származnak.

Forrás: The Guardian

Megosztom: