Egyéb

Nem térhetsz vissza az edéshez a covid után, mintha mi sem történt volna

Megosztom:

Ezekre érdemes figyelned.

Ha nem rég épültél fel a koronavírusból, vagy a hosszú távú tüneteit tapasztalod, valószínűleg alig várod, hogy visszatérj a normálishoz. A felépülésnek fontos része a testmozgás, mutatunk néhány ötletet, ami segíthet az edzésben.

Mikor kezdj edzeni?

A COVID-19 mindenkire másképp hat. Vannak általános irányelvek arra vonatkozóan, hogy mikor biztonságos elkezdeni a mozgást, de mindez nagyon függ attól, hogy milyen tüneteid jelentkeztek.

„Ha valaki szenved a koronavírus tüneteitől, várjon, amíg ezek megszűnnek, mielőtt elkezdené a könnyű vagy közepes testmozgást” – mondta Keri Denay, a Briarwood Family and Sports Medicine orvosi igazgatója. “Ez általában 10 és 14 nap között van.” Az előtte végzett testmozgás súlyosbíthatja vagy meghosszabbíthatja a tüneteket.

Ha tünetmentes vagy, de pozitív a teszted, akkor hamarabb sportolhatsz. Végül is a testmozgás segíthet az immunrendszernek, azért legyél óvatos, egyesek szakemberek szerint ekkor is érdemes 10 napot várni legalább.

Hogyan kezdj neki?

Kezd óvatosan és lassan. Gondolj a gyaloglásra, a jógára, a könnyű kerékpározásra vagy az úszásra. Ha inkább az erőnléti edzéseket részesíted előnyben, akkor használd a lehető legkönnyebb súlyt, és onnan építsd fel. Ne onnan kezd, ahol abbahagytad, mielőtt megbetegedtél.

A szakemberek szerint az edzés szintjét a szokásos edzéskapacitás legalább 50%-ával kell csökkenteni az első héten, majd 30%, 20% és 10%-kal a következő három hétben.

Lehet, hogy a fertőzés súlyosságától függően módosítanod kell, és előfordulhat, hogy „fokozatos visszatérést kell végezned, ami több hónap, nem pedig hetek alatt következik be” – mondták a tanulmány mögött álló kutatók.

Ha az alábbiak bármelyikét tapasztalod, hagyd abba a gyakorlást és fordulj orvoshoz:

  • Mellkasi fájdalom vagy szívdobogás
  • Magas pulzusszám, ami nem arányos az igénybevételi szinttel, vagy ha túl sokáig tart a szívverés helyreállása
  • Légszomj, nehézlégzés vagy kóros, gyors légzés
  • Túlzott mértékű fáradtság
  • Duzzanat a végtagokban vagy izomfájdalom
  • Ájulás
  • Látásromlás vagy vesztés
  • Láz

Mi a helyzet a hosszú covidban szenvedőkkel?

Senkinek sincs egyszerű dolga, de nekik főleg nem.

“A fertőzötteknek fokozott figyelmet kell fordítaniuk a testükre, és ugyanúgy figyelniük kell a tünetekre, mint azoknak, akik teljesen felépültek a vírusból” – mondta Denay. “Időbe telik, hogy újrakezdhessük a korábbi tevékenységi szinteket, és bár az agy készen áll, a test nem.”

Brian Grawe, ortopédia és a sportorvosi egyetemi adjunktus szerint azok, akik fizikailag felkészülteknek érzik magukat, nem biztos, hogy mentálisan is felépültek a COVID-19 diagnózisukból.

Mindenekelőtt a türelem az első számú dolog, amire szükséged lesz ahhoz, hogy újra biztonságosan elkezdhesd a gyakorlást. Ez magában foglalja azt a késztetést is, hogy ellenállj másoknak, akik esetleg betegek voltak, és már visszatértek a rendszeres edzésekhez, mivel a COVID-19 minden betegre másként hat.

Fontos a lassú, és óvatos visszatérés, főleg ha elhúzódó tüneteid vannak, például köhögés vagy légzési nehézség. Bármilyen nagy intenzitású munka súlyosbíthatja ezt.

Forrás: HuffPost

Megosztom: