Egyéb

Tudtad? Ezért fehér színűek a repülőgépek

Megosztom:

Prózai okai vannak a színválasztásnak.

Valószínűleg ez nem is fog változni

Gondolkodtatok már azon, hogy miért fehér a repülőgépek színe? Mert ez sem véletlen! Nagyon is logikus oka van.

Ha azt az alpvetést vesszük figyelembe, hogy a világos színű dolgok jobban visszaverik a napsugarakat, mint a sötétek, akkor nem meglepő, hogy a repülőgépek sem feketére vannak festve. Akár a naptejjel is párhuzamba lehet vonni, hiszen az is fehér színű, így jobban védi a bőrünket. A fehér szín visszaveri a fénysugarakat ezáltal jobban hűt. Az MTI professzora azt is elárulta egy interjúban, hogy az sem utolsó szempont a világos színnél, hogy így kevésbé kell hűteni a gépet és az utasteret, ami anyagilag és környezetvédelmileg is sokkal jobb. A fehér szín a legkevésbé pigmentált szín is, így sokkal kevésbé összetett, mint mondjuk egy piros.

Feltűnő jelenség mindenki számára

A fehér szín további előnye még, hogy a felületén sokkal könnyebben észre lehet venni az esetleges hibákat, olajfoltokat, repedéseket, vagy bármit ami rendellenes. A fehér szín azért is előnyös, mert legyen nappal vagy éjszaka, mindenképp elkülönül az ég kékjétől, és a madarak számára is jobban látható.

Új-Zélandon volt egyfajta kísérlet arra, hogy a repülőgépeket feketésre festik, de a fenti okokat figyelembe véve, nem valószínű, hogy tartós maradna a fekete színű repülők használata, és maradnak a fehér gépek.

Forrás: Insider

Megosztom: