Odaát

Ilyen érzés NASA űrhajósnak lenni: 5 meglepő tény

Megosztom:

Rengeteg gyerek álma, hogy egyszer űrhajós legyen. A többség ez nem jön össze, de nézzük néhány tényt az űrhajósok életéről.

Elvárások

A NASA szigorú követelményeket támaszt. A munkához nemcsak a legjobb fizikai formájukra van szükségük, hanem technikai készségekre is.

Alapvető követelmény a mérnöki, biológiai tanulmány, fizika, számítástechnika vagy matematika alapképzés, majd hároméves szakmai tapasztalat (vagy 1000 óra parancsnoki idő sugárhajtású repülőgépen). A jelentkezőknek át kell esniük a NASA űrhajós fizikai vizsgálatán is. Azonban sok más készség is előnyt jelenthet a kiválasztásban, mint például a búvárkodás, a vadonban szerzett tapasztalat, a vezetői tapasztalat és más nyelvek ismerete (különösen az orosz, amit ma minden űrhajósnak meg kell tanulnia).

Hová mennek az új űrhajósok?

Az új űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra utazva kezdhetik pályafutásukat, de akár távolabbra repülhetnek, ha olyan projekthez választják ki őket.

A NASA abban reménykedik, hogy az asztronautákat a 2030-as években el tudja juttatni a Marsra.

A munka legnagyobb része

Míg a nyilvánosság leginkább az űrhajósokra akkor figyel, amikor az űrben vannak, valójában a karrierjük töredékét töltik ott. Idejük nagy része képzéssel és más küldetések támogatásával zajlik.

Először is, a jelöltekre körülbelül két év alapképzés vár, ahol túlélést, nyelvet, technikai készségeket és egyéb dolgokat tanulnak meg. A diploma megszerzése után az új űrhajósokat űrmisszióba lehet rendelni, vagy technikai szerepeket kaphatnak a Houston-i Johnson Űrközpont Űrhajós Irodájában. Ezek a szerepek magukban foglalhatják a jelenlegi küldetések támogatását, vagy tanácsot adhatnak a NASA mérnökeinek a jövőbeli űrhajók fejlesztésében.

Rengeteg jelentkező

Legutóbb rekordszámú, 18 353 jelentkezés érkezett a NASA-hoz. Hosszas munkával ezt a számot mindössze 120 főre szűkítik. Egy kisebb csoport, az Astronaut Selection Board meghívja ezeket a jelölteket interjúra és orvosi szűrésre. Ezt követően a legjobb 50 jelölt a második körben további orvosi szűréseken és interjúkon esik át. A végső űrhajósjelölteket ebből az 50 fős csoportból választják ki.

Hogyan értesítik az űrhajósjelölteket?

A szerencsés jelöltek telefonhívást kapnak a NASA Johnson Űrközpontjának Repülési Műveleti Igazgatóságának vezetőjétől, valamint az űrhajósiroda vezetőjétől. Amiben arra is megkérik a jelölteket, hogy csak a közvetlen családjaikkal osszák meg a híreket, amíg hivatalos bejelentést nem tudnak tenni.

A NASA ezután jellemzően sajtótájékoztatót tart, hogy bemutassa az új jelölteket, és felkéri az újságírókat, hogy tegyenek fel kérdéseket az új űrhajósosztálynak. Ezután a jelentkezők gyorsan belevágnak a képzésbe, és legalább néhány hónapig nem igazán érintkeznek a külvilággal.

Forrás: Space

Megosztom: