Élet

Fogadd meg ezeket a tippeket és többé nem ragadsz a túlagyalás csapdájában

Megosztom:

Pszichológus tippjeivel segítünk.

Egyre gyakoribb népbetegség ez is

Túlgondolás. Sokunkat érint ez a probléma, és általában éjszaka tör ránk leginkább. Ha érzékenyebb lelkűek vagyunk, akkor még fokozottabban kivagyunk téve a túlagyalásnak. Azonban ha hosszú távon nyugtalanul alszunk emiatt a probléma miatt és minden gondunk, félelmünk és bizonytalanságunk éjjel tör ránk, az nagyon káros hatással lehet az egészségünkre.( A Covid idején megnőtt a rosszul alvók száma is).

Szakembert már akkor is érdemes felkeresni, ha esetleg pár hete már küzdünk ezzel. De mielőtt professzionális segítséghez fordulnánk, érdemes kipróbálni a pszichológusként és adjunktusként is dolgozó Deborah Serani tanácsait. Amikor túlagyalunk valamit, az agyunk egyszerűen nem képes lazítani, pihenni. Újra és újra rágódunk valamin, legyen az aktuális vagy épp múltbeli problémánk. Ez egy ördögi kör-mondják más pszichológusok is.

5 lépésben a problémamegoldásért

Serani egy 5 lépéses módszert dolgozott ki amely segíthet az agyunknak lazítani:

  1. Legyünk tudatában annak amikor túlagyalunk valamit. Serani szerint ennek fizikai jelei is lehetnek, mint pl tenyérizzadás és heves szívverés.
  2. Meg kell próbálnunk higgadtan, külső szemlélőként tekinteni a dologra. Tisztáznunk kell, hogy olyan problémáról van-e szó amire van ráhatásunk, vagy nem is rajtunk múlik a dolog, és nem is tudunk semmit tenni az érdekében. Ha utóbbi, akkor tényleg nem érdemes a dolgon túl sokat agyalni…
  3. Ha tudjuk befolyásolni a helyzetet akkor a megoldásokon kell dolgoznunk, nem pedig keseregni és panaszkodni róla.
  4. Ha kitaláltuk a megoldást, tűzzünk ki egy határidőt ahhoz, és ne engedjük meg agyunknak, hogy folyton erre gondoljon csak.
  5. Apró lépésenként próbáljunk megoldást találni, ne akarjunk mindent egyszerre és legyünk türelmesek magunkkal.

Irányítsuk a gondolatainkat

A pszichológus további tippjei közé tartozik, hogy ha ránk tör a túlgondolás, és a túlzott agyalás, akkor adjunk magunknak 5 percet erre, és ne többet! Utána viszont valami relaxáló dolgot végezzünk ami a testünket és az agyunkat is pihenteti. Egy finom forró fürdő, meditáció, séta, egy jó könyv, zenehallgatás…Ezek mind segítenek a megnyugvásban, ellazulásban és nem ragadunk le a problémáknál.

Forrás: CNN Health

Megosztom: