Odaát

A jövőben mindenki képes lesz klónozni a hangját

Megosztom:

Beszélhet az AI helyetted.

Még a barátokat is becsapja

Csak annyit kell tenned, hogy 30 percig beszélsz egy mikrofonba, fel is olvashatsz valamit. Aztán ezt a hangfájlt elküldöd feldolgozásra, néhány óra múlva közlik veled, hogy kész. Ezután bármit beírhatsz a csevegőbe, és az AI-klónod vissza fogja mondani, az így kapott hang pedig reális, annyira, hogy még a barátokat és a családot is becsaphatja – legalább néhány pillanatra. 

A beszédszintézis az utóbbi években jelentősen javult, köszönhetően a gépi tanulás fejlődésének. Korábban a legreálisabb szintetikus hangokat úgy hozták létre, hogy egy ember, egy színész hangfelvételét rögzítették, beszédüket komponens hangokká vágták, és ezeket összeillesztették, kb. úgy képzeld el, mint a váltságdíj követelés az újságcikkekből kivagdosva.

Először csak a szimpla hamisításnak gondolták a technikát, de amikor Val Kilmer hangját utánozták le, sokan meglátták benne a potenciált. A színésznél torokrákot diagnosztizáltak, a kezelés során pedig megsérültek a hangszálai, így a hangja ezután sosem lett már ugyanolyan.

Az alkalmazás még nem terjedt el, de máris óriási üzletet látnak benne. Például hírességek adhatnák el a hangjukat, hogy felhasználják. Mint Bruce Willis, aki már engedélyezte, hogy deepfake klónozással használják az arcát orosz mobilhirdetésekben.

Forrás: The Verge

Megosztom: