Forrás: Pinterest
Egyéb

Vége egy korszaknak Németországban

Megosztom:

Merkel leköszön.

Nyertek a szocdemek

A 67 éves Angela Merkel 2005 óta töltötte be a kancellári tisztséget Németországban, 16 év után pedig a mostani választásokkal lemond.

A szociáldemokraták nyertek a szavazatok alapján, Merkel pártja a második helyre csúszott vissza. Pontos adatok itt láthatóak (zárójelben az előző, 2017-es választás különbsége):

  • SPD (szociáldemokraták pártja): 25,8% (+5,2%)
  • CDU/CSU (kereszténydemokraták pártja): 24,1% (-8,9%)
  • GRÜNE (zöldek pártja): 14,7% (+5,8%)
  • FDP (liberálisok pártja): 11,5% (+0,7%)
  • AfD (radikális jobboldal) : 10,4% (-2,3%)
  • LINKE (radikális baloldal): 4,9% (-4,3%)

A küzdelem igazán szoros volt. A német választási rendszer rendkívül bonyolult, ezért most hosszas koalíciós tárgyalások várhatóak, mire végre összeáll a következő kormány.

A stabilitás definíciója lett

Merkelt, a német történelem második leghosszabb ideig szolgálatot teljesítő kancellárját széles körben a stabilitás arcának tekintették. Hivatali ideje alatt olyan kihívásokkal kellett szembe néznie, mint a 2007-2008-as pénzügyi válság, Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból és legutóbb a koronavírus járvány.

Az európai kohézió hajtóereje volt, és megpróbált szoros kapcsolatot ápolni az Egyesült Államokkal és Kínával. Most, a távozásával, a megszokott helyett a bizonytalanság időszaka éri el Németországot, az EU-t és a tágabb világot, bár Németország nemzetközi politikájának változása nem valószínű, hogy drámai fordulatot venne.

Forrás: CNN

Megosztom: