Forrás: Pinterest
Élet

Energiaválság van Európában

Megosztom:

Óriásit drágult a földgáz.

Sokaknak megfizethetetlen

Bár mi keveset érzünk belőle a saját bőrünkön a rezsicsökkentés miatt, az európai földgázárak olyan magasra emelkedtek, hogy emberek százmilliói télen hideg házakban húzzák meg magukat. Sőt attól is tartanak, hogy dominó hatást gyakorol majd, mivel az élelmiszertermelésben felhasznált szén-dioxid – a földgázzal készült műtrágya mellékterméke – szintén drágul.

A politikusok az áremelkedést a földgáz iránti kereslet növekedésével, a világ ébredésével, a karbantartás okozta ellátási zavarokkal és a szokásosnál kevésbé szeles nyárral magyarázzák, ami a szél által termelt villamos energia visszaesését okozta. De valójában a válság a megújulóenergia-ágazatban van. Európa komoly beruházásokat hajtott végre a megújuló energiaforrások területén, például a szélenergiában és a napenergiában, de ezek még nem tudják kielégíteni azokat, akiknek szükségük van rá.

Így is a megújuló energiában van a megoldás

Miután az ENSZ augusztusban közzétette a legkorszerűbb éghajlati jelentését, amiben arra figyelmeztetett, hogy a világnak ebben az évtizedben mélyen és tartósan csökkentenie kell az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, a politikai vezetők egyre jobban megértik, hogy a fosszilis tüzelőanyagokról való áttérésre tervezettnél gyorsabban szükség van.

Vannak azonban más ösztönzők is. A teljesebb átmenet felszabadítaná Európát az ingatag energiapiacoktól, és csökkentené a függőségét más olaj- és gázszolgáltatóktól, például Oroszországtól. 

Több mint 40 európai uniós jogalkotó – főleg a keleti és balti államokból – kérte az Európai Bizottságot, hogy indítson vizsgálatot az orosz Gazprom állami gázvállalat ellen. Azt gyanítják, hogy a beszállítást korlátozták az árak emelése miatt, és arra kényszerítették Németországot, hogy gyorsítsa fel az Oroszországból a Balti-tenger alatt Németországba vezető gázvezeték Nord Stream 2 elindítását.

A nyilvánvaló éghajlati előnyökön túl a megújuló energiáknak tagadhatatlan politikai előnye van a fosszilis tüzelőanyagokkal, például a gázzal szemben. Egy olyan ország, mint Oroszország, egy kapcsolómozdulattal leállíthatja Európa ellátását, de ha napelemet vagy szélmalmot telepítenek, azt egyetlen ország sem veheti el a másiktól.

Forrás: CNN

Megosztom: