forrás: pinterest
Élet

Mivel tudod támogatni ha valaki erőszak áldozata lett?

Megosztom:

Lelkileg segítsünk neki, ha kell.

Mindenki máshogy kezeli

Ha valaki szexuális jellegű vagy egyéb erőszak áldozat elszenvedője lett, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerül lelkileg, amit csak ő dolgozhat fel hosszú idővel. De természetes, hogy az elején nem tudja, hogy dolgozza fel ezt a traumát, és mivel mindannyian mások vagyunk, ezt is sokféleképpen élhetjük meg. Van aki akar róla beszélni, mert így könnyebb feldolgoznia, van aki hallgat róla. És pontosan ezért nehéz a környezetnek is szóba hozni ezt a kényes témát, mert nem tudja, hogyan segíthetne.

Kérdezzünk, de óvatosan

Kezdésnek elég, ha csak annyit kérdezünk hogy van az illető lelkileg. Reakciójából láthatjuk majd, hogy elzárkózik a kérdés elől vagy megnyílik. Sokszor az is elég, ha felhívjuk telefonon, a lényeg, hogy érezze, hogy törődünk vele.

Ne tegyünk úgy, mintha semmi nem történt volna

Ez egy rossz taktika és kimondatlan feszültséget szül.

Figyelemelterelés

Ha a jó dolgokra koncentrálunk és meghitt közös progamokra hívjuk az erőszak elszenvedőjét, akkor jót tehetünk neki, mert próbáljuk kicsit visszahozni őt az életbe, illetve a figyelmét is pozitívabb dolgokra tereljük. Hívjuk el sétálni és lehet beszélgetés közben megnyílik majd a lelke felénk.

Ajánljuk fel a segítségünket

De ne lesajnáló módon tegyük ezt, hanem tényleg őszintén. Ha elzárkózik, ne erőltessük. Ha viszont elfogadja, hogy hazakísérjük egy darabig innentől, akkor tegyük meg ezt érte.

Forrás: Metro

Megosztom: