Élet

Miért nem szeretik a cégek feltüntetni a fizetést a hirdetésekben?

Megosztom:

Ezért kerülik ezt a részt.

Gondolkoztatok már az okán?

Biztosan észrvettétek már, hogy itthon, de legtöbbször külföldön is az a jellemző, hogy a cégek nem tüntetik fel a dolgozói bért előre. Ez sokszor bosszantó, mert felesleges köröket lehetne vele megspórolni már az elején, ha mindkét fél tudja anyagilag mire számíthat, illetve milyen igénnyel találja magát szembe. Azonban, annak, hogy nem írják bele az álláshirdetésekbe a fizetést, annak megvan az oka.

Versenyhelyzet

A legtöbbször felmerülő magyarázat a cégeknél az, hogy ha konkrétan megjelölnék a fizetés összegét, akkor ezzel versenyhelyzetet teremtenének más cégek számára is, és így ha nagyon akarnak egy munkaerőt, úgy lehet, hogy a magasabb összeget felajánló munkáltató elhappolja az orruk elől a dolgozót. De az is előfordulhat, hogy cégen belül okozhat konfliktust az, hogyha nem egyenlő bért kapnak a dolgozók, csupán mert más munkakörben vannak.

Kritika

Attól is tartanak sok esetben a munkáltatók, hogy ha nyilvános információvá teszik a fizetést, azt negatív kritika éri. A mai világban főleg, a nyilvánosság nagyon elítélő tud lenni( sokszor ok nélkül) és ezzel az adott céget máris rossz színben tüntetik fel. Ha szerintük túl kevés a fizetés amit ajánlanak, akkor azért kritizálnak, ha szerintük túl sok, akkor azért. Ezt szeretik elkerülni a munkáltatók.

Nemek harca

De az is előfordulhat, hogy az ok, nagyon egyszerűen még mindig az, hogy a cég nem tudja még előre, hogy férfit vagy nőt fog végül alkalmazni, és nem akarja feltüntetni előre a bért, mert a férfiaknak még mindig magasabb fizetést adnának. Ez a tendencia még ma is létezik, (női egyenjogúság ide vagy oda), de már egyre kevesebb helyen jellemző.

Egyre több országban törvény teszi kötelezővé a fizetés pontos feltüntetését, pont azért, hogy ilyesfajta megkülönböztetések ne merüljenek fel. Litvániában, és az USA-beli Colorado államban is kötelező a várható fizetést feltüntetni a hirdetésekben.

Forrás: bbc

Megosztom: