Forrás: Pinterest
Egyéb

Hogyan szexeltek a dinók?

Megosztom:

A dinoszauruszoknak biztosan szexelniük kellett a szaporodáshoz, de hogy hogyan tették, az nem egészen világos.

A leletekből nem derül ki

Sok állatfaj megjelenésében különbséget mutat a nemek között – ezt nevezik szexuális dimorfizmusnak. Gondoljunk csak oroszlán sörényére, pávatollára vagy szarvasagancsra. Az ilyen jellemzőket meglepően nehéz meghatározni a kihalt fajoknál.

Ma az az elfogadott, hogy a nőstény T-Rex nagyobb volt, mint a hím. De nem tudhatjuk biztosan, hogy a neme miatt volt-e ez, lehetett akár a kora miatt, vagy esetleg két különálló faj is.

Ez alól kivételt képez a Confuciusornis, egy 125 millió éves dinoszaurusz, aminek számos közös vonása van a modern madárfajokkal, és figyelemre méltó különbséget mutat a hím és nőstény példányok között. Néhány kövületen testhosszúságú szalagszerű farktollak láthatók, ezt a tulajdonságot szexualitásra használták. A tudósok vitathatatlan bizonyítékot találtak arra, hogy a nőstények nem rendelkeztek ezzel a díszítő tollazattal.

Az elmúlt évtizedben a tollas dinoszauruszok kitűnően megőrzött fosszíliáiban színes pigmenteket tartalmazó sejteken végzett munka során kiderült, hogy egyes dinoszauruszok élénk színűek voltak – talán ez meglepő lehet, tekintettel arra, hogy a populáris kultúra történelmileg szürkés zöldként ábrázolta őket. Lehetséges, hogy a jövőben találunk egy kövületet, ami egyértelmű bizonyítékot mutat a szexuális dimorfizmusra.

Rituálék

A hím földön fészkelő madarak szoktak karcolásokat ejteni a földben, hogy így jelezzék, erősek és jó fészeképítők. A dinoszauruszok hasonló párzási magatartást tanúsíthattak a 100 millió éves kőzetekben visszamaradt megkövesedett “karcolások” szerint, amik a nyugat-coloradói Dakota homokkőjében maradtak fent. Több mint 60 különböző karcolást tártak fel egyetlen, akár 50 méter hosszú és 15 méter széles területen.

Külső jegyek

A Triceratops családhoz tartozó Protoceratops dinoszauruszok koponyáját szegélyező nagy csontos fodor szintén jelzésként szolgál a leendő társak számára. A háromdimenziós elemzés kimutatta, hogy a fodor a koponya független régióját képezte, ami sokkal gyorsabban nőtt, mint a fej bármely más része.

A Protoceratops esetében azonban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy mind a hímek, mind a nők viselték, így nem volt drámai különbség a nemek között.

Dinó-szex

Tehát hogyan is nézett ki valójában a dinoszaurusz-párzás? Míg a legtöbb emlősön külön lyukak vannak a testi funkciókhoz, sok más állatnak – beleértve a madarakat és a hüllőket – csak egy van, és kloáknak nevezzük.

A legtöbb madár “kloákos csókolózással” párosodik, vagyis a nyílásaik összenyomásával. Egyes paleontológusok úgy gondolják, hogy a dinoszauruszok is így párosodhattak. Ellenben Jakob Vinther, paleontológus, a Bristoli Egyetem Földtudományi Iskolájának egyetemi docense úgy véli, hogy a Psittacosaurus hímnek pénisze lehetett a leletek alapján.

Biztosat még nem tudnak mondani a tudósok.

Forrás: CNN

Megosztom: