Forrás: Kőfaragó Zsuzsi
Élet

Egyél, nyugodtan, így nem kell, hogy lelkiismeret-furdalásod legyen a delfinek miatt

Megosztom:

Otthonról kényelmesen és mégis környezetbarátan is ebédelhetsz.

A Rakun egy dobozközösség, aminek a célja, hogy csökkentsék az eldobható hulladék mennyiségét, amit az étkezéseinkkel termelünk. Egy előfizetéssel és egy kis odafigyeléssel akár nullára is csökkentheted az általad használt, egyszerhasználatos elviteles dobozok számát. Varga Judittal, az egyik alapítóval beszélgettünk.

Honnan jött a Rakun ötlete?

Ez egy több éves ötlet, mi a Sacival, Horvátth Saroltával, aki a Rakun másik alapítója a Felelős Gasztrohős Alapítványt is igazgatjuk már 10 éve. Az alapítványnak eleve az a célja, hogy a környezetbarát étkezést elterjessze a lakosság körében. Megfigyeltük, hogy mindig probléma a hulladéktermelés, még ha nem is az étteremben keletkezik, mert az elviteles dobozokat nyilván nem ott dobják ki a vevők, de nagyon sokat költenek rá az éttermek. Nem most merült fel bennünk először az ötlet, de elengedtük, mert nem láttuk még itt az idejét. Viszont most a covid miatt mindent házhoz kellett rendelni, elvitelre kérni, valamint az EU-s szabályozás is megérkezett. Ez a kettő volt az oka, hogy úgy döntöttünk, belevágunk.

Fotó: Kőfaragó Zsuzsi

Hogyan zajlik a folyamat?

Le kell töltened a Rakun alkalmazását, amin regisztrálnod kell. Itt választhatsz egy előfizetői csomagot, az alapján érdemes, hogy hányszor és mennyit szoktál rendelni. Például, ha egy irodában dolgozol, minden nap eszel egy levest és egy főételt, akkor neked a kétdobozos csomagot ajánljuk, mert ezzel két ételt rendelhetsz egyszerre. Ezután első nap elmész az A étteremben, elhozod a rendelésed, majd másnap a B étterembe, ahol a koszos dobozaidat leadod, és egy ugyanolyan, de tiszta dobozban kapod meg az ételedet. A dobozok körbe-körbejárnak. Vagyis nem kell ugyanoda visszavinned, ahonnan elhoztad, hanem bárhol leadhatod. Az nagyon fontos, hogy minden dobozcserét rögzíteni kell az applikációban, és be kell olvasni az éttetem QR-kódját. Így látjuk a rendszerben, hogy melyik étteremnél és felhasználónál hány doboz van.

A valóságban működik a rendszer?

Van olyan étterem, ahol észleltük, hogy vannak fennakadások. Idő nekünk is, amíg kitapasztaljuk, melyek azok az éttermek, ahol érdemes, mert nem minden vendéglátóhelyen működőképes a Rakun. De hónapoként is változik, szeptemberben kétszer annyian fizettek elő, mint augusztusban, amikor az emberek nyaraltak.

Miben más ez a rendszer, mintha a boltban megvehető műanyag ételhordóban kérné valaki az ételt?

Amikor beviszel egy saját dobozt, azt te mostad el, és előfordulhat, hogy nem megfelelően tetted ezt. Ha pedig elmész vele egy kifőzdébe, és beleteszik az ételt, a merőkanál hozzáérhet dobozodhoz, ami pedig keresztszennyezési kockázatot jelent, ezt a NÉBIH szerint pedig el kell kerülni. Mert külső edényről könnyen bekerülhet valami a felszolgáló helyiségbe, ezért azt is javasolják, hogy ezeket a vitt edényeket vegye be az étterem, és mintha koszos lenne, fertőtlenítse el, aztán adja ki az ételt. De erre senkinek sincs ideje. A Rakun pedig pont ezt váltja ki, mert a koszos dobozt egyszerűen lerakod a kijelölt helyre, beállsz sorba, majd elmondod, hogy Rakunba kérsz, és már kapod is a tiszta dobozod. A koszosakat pedig a napvégén elmossák, így mindig van elég doboz raktáron.

Fotó: Kőfaragó Zsuzsi

Miért acélból készültek a dobozok?

Több oka is van, főleg a tartósság és a higiénia miatt. Egyszerűbben elmosható, nem karcolódik annyira, a kórokozók nem telepednek meg rajta olyan könnyen. De volt előtte egy pilot projektünk, amikor műanyagot próbáltunk, magyar gyártmányt, de mire Budapestre ért Debrecenből a fele eltört. Aztán rendeltünk egy újabb adagot, amit máshogy szállítottunk, kivittük az éttermekbe, de a vevők nem hozták vissza. Annyira olcsó, hogy az emberek azt mondják, hogy inkább hagyom azt az ötszázast, kit érdekel, nem fogom visszahozogatni. De a visszajelzések alapján is jobban néz ki a rozsdamentes acélban az étel, jobb benne tálalni.

Mi alapján kerestek meg éttermeket?

Fontos kérdés a házhozszállítás, jelenleg csak saját futárral rendelkező éttermekkel tudunk együttműködni, Wolttal, vagy Netpincérrel nem. Kérdés, hogy vihetsz-e be saját edényt, mert ahol erre már van egy rendszer, ott a tudatosabb vásárlók így veszik az ételt, így nincs létjogosultsága a Rakunnak. Valamint döntő, hogy mi az étel, például ha csak pizza van, akkor az nem fér bele a dobozba, így felesleges lenne.  

Most, hogy betiltották Magyarországon az egyszer használatos műanyagot, mit vártok a Rakunnál?

Szerintünk nagyon lassú lesz a változás, mert igazából csak a forgalomba hozatalát tiltották be, és csak bizonyos anyagoknak. Tudni lehetett, hogy bevezetésre kerül ez a jogszabály, nem egyik napról a másikra történt. Aki akart ezzel foglalkozni, az már korábban megkeresett minket, vagy elkezdet valami alternatív megoldásban gondolkodni. Ezért nem hozott igazából semmilyen óriási változást. Ami észrevehető, hogy sokan átálltak a komposztálható termékekre. Ami nagyon jó lenne, csak éppen nincsen kialakítva az infrastruktúra ezek begyűjtésére, így ugyanolyan szemét keletkezik belőle. Bedobhatod a saját komposztálódba, de igazán csak ipariban bomlik le.

Milyen terveitek vannak?

Jelenleg 100 éttermet, és 1000 előfizetőt szeretnénk elérni az évvégére. De indítottunk egy örökbefogadási akciót is, mert kaptunk olyan visszajelzéseket, hogy még nem igazán tudnának kihasználni egy előfizetést, de segítenék a kezdeményezést. Ezért online örökbe lehet fogadni egy dobozt, amivel támogatod a fennmaradásunkat, és a terjeszkedésünket is, így hamarabb lehet a közeledben is partnerünk.

Ha szeretnéd kipróbálni, a Rakun Dobozközösség applikációját, megtalálhatod az Apple Store-ban és a Google Store-ban is.

Fotó: Kőfaragó Zsuzsi
Megosztom: