Egyéb

“Krepp papír” bőr, így kezeld

Megosztom:

A krepp papír jó buli kellék, de a bőrünkön nem szeretnék hasonló hatást látni.

Mi az a “krepp papír” bőr?

A “krepp papír” bőr, vagy orvosi értelemben rugalmasságot veszített bőr, általában gyakrabban jelenik meg a nőknél, mint a férfiaknál, és az öregedéskor válik észrevehetőbbé.

“Egy megvetemedett és kinyújtott gumiszalaghoz hasonlítható, ami nem húzódik vissza a normális állapotába, a bőr laza és ráncos marad” – mondta Stacy Chimento bőrgyógyász a HuffPostnak. “Súlyos esetekben a bőr olyan vékonynak tűnhet, mint a krepp papír.”

Minél vékonyabb a bőr, annál sérülékenyebb is. 50 éves kor körül a bőr veszít a kollagén termeléséből, és az elasztikus rostok bomlani kezdenek. Azért fontos használni fényvédőt, mert a napfény felgyorsítja ezt a folyamatot.

A nők ebben az esetben még szerencsétlenebbek, mert a hormonális változás is fontos szerepet játszik a kialakulásában. A petefészkek fokozatosan csökkentik az ösztrogéntermelést a perimenopauza kezdetén, ami általában 40 éves kor körül kezdődik. Az ösztrogén csökkenése a kollagén további elvesztéséhez, az elasztin szálak töredezettségéhez, a bőr vízmegtartó képességének csökkenéséhez és a felső rétegeinek elvékonyodásához vezet, a hialuronsav és a ceramid szintézisének lassulása miatt. Ha ez elkezdődik, a bőrnek minden eddiginél több segítségre van szüksége. Az ösztrogén csökkenése a védtelen, kitett bőrt még jobban kiszolgáltatja a környezeti károknak.

A rossz hír, hogy a vékonyabb, fittebb idősebb nőknél gyakoribb, mert a zsírpárnák ebben az esetben előnyödre válhatnak.

Így lehet megelőzni a “krepp papír” bőrt

Van azért néhány praktika, amit kipróbálhatunk, és megelőzhetjük a “krepp papír” bőrt. Ilyen például, hogy egész évben fényvédőt használunk.

Érdemes felhagyni a dohányzással is, mert fontos tápanyagokat von el a szervezetünktől. Fontos az egészséges testsúly fenntartása is, a hízások és fogyások megnyújtják a bőrt, minél többször történik ez meg, annál inkább sérül.

A forró zuhanyt is érdemes kerülni, és gyengéd, hidratáló tusfürdőt kell választanod. A durva testradírt is felejtsd el inkább, nem tesz jót a vékony bőrnek. Fogyassz sok vizet, és az egészséges étrendre is figyelj.

50 felett kollagén táplálékkiegészítőt is érdemes lehet szedned.

Forrás: HuffPost

Megosztom: