forrás: pinterest
Élet

A séta is sportnak számít?

Megosztom:

Fogyni határozottan lehet vele!

Kezdjük kicsiben

Az egyik legvitatottabb kérdés a testmozgás témakörében, az az, hogy a séta sportnak számít-e. Nos, ez attól függ. Testmozgásnak testmozgás, de nem mindegy, hogyan csinálják.

A sétával akkor tudunk eredményesen kalóriát égetni, ha intenzíven végezzük. Nem futásról vagy kocogásról van szó, de a tempót azt ebben is váltogathatjuk, így jobban kimelegszünk és a szívünket is nagyobb munkára fogjuk, ezáltal több kalóriát is égetünk. A rendszeres séta, határozottan jót tesz és ha lehetőségünk adódik rá, és nem sík terepen sétálunk, akkor tényleg vehető sportnak is. Gondoljunk csak a nagy, hegyi túrákra! De sétálni lehet városban és falun is, magától értetődően.

A sétának vannak különböző válfajai, mint andalgás, sietés, totyogás, vagy éppen a bóklászás. Természetesen a lassabb tempójú gyaloglás során nem olyan intenzitással ég a zsír, mint egy gyors tempójú sétánal. Lehetőség szerint figyeljünk a testtartásunkra közben, a gerincünket ne terheljük túl, és jó ha olyan cipőt húzunk ami jól tartja a lábfejünket és a talpunkat is. De mindezek apróságok csak. Az viszont, hogy segít az egészség megőrzésében, a zsírégetésben, az izomzat karbantartásában, a kalóriák csökkenésében, ezek tények. Így tulajdonképpen a séta is bír azokkal az előnyökkel, mint bármely sportág, azzal a különbséggel, hogy ehhez aztán tényleg nem kell semmiféle különleges felszerelés vagy öltözék, mert sétálni bárhogy lehet. Ha kíváncsaik vagyunk rá, mennyit megyünk egy átlagos nap, töltsünk le lépésszámláló applikációkat és meg fogunk lepődni a saját sportosságunkon!

Aki pedig valóban jelentős túlsúllyal rendelkezik, annak is előnyös a séta, ha a futást még nem érezné túl komfortosnak kezdésként.

Forrás: CNN

Megosztom: