Odaát

Így pusztul majd a Naprendszerünk

Megosztom:

Ez lesz majd a vége.

Találtak egy másik, a miénkhez hasonló Naprendszert

Egy elsötétült bolygó, ami körülveszi egy kiégett csillag gyenge maradványait, mintegy 6000 fényévre a Földtől, megmutatja, hogyan fog kinézni saját naprendszerünk létezése végén – állítják csillagászok. A távoli túlélő, amint azt a Nature folyóiratban közzétett tanulmányban leírták, a Jupiterhez hasonló gázóriásnak tűnik. 

A csillag egy fehér törpe – ami a vörös óriás fázisából maradt, amikor több mint tízezer alkalommal tágult, miután elhasználta a hidrogén-üzemanyagot a nukleáris fúziós reakcióihoz, majd összeomlott néhány száz millió évvel később.

A csillaghoz közelebbi bolygók valószínűleg megsemmisültek – és ugyanez a sors várható a saját világunkra is, amikor a nap körülbelül 5 milliárd év múlva felégeti hidrogénjét.

A mi Napunk valószínűleg el fogja pusztítani a Merkúrt, a Vénuszt és esetleg a Földet is. Bár ekkora már a Föld túlzottan felforrósodik ahhoz, hogy bármi is életben maradjon a felszínén.

A Mars és a külső gázóriások – Jupiter, Szaturnusz, Uránusz és Neptunusz – várhatóan túlélik a nap kiégését. A fehér törpe körül keringő távoli bolygó észlelése megerősíti ezt az elképzelést.

Lisa Kaltenegger, a Cornell Egyetem Carl Sagan Intézetének igazgatója szerint az új felfedezés újabb bizonyíték arra, hogy a bolygók túl tudják élni csillagaik pusztulását. Szerinte a fehér törpe körül keringő bolygó messzebb keletkezett, majd a pusztulás után befelé fordult, és egy idő után ismét megállt.

“Összességében a felfedezések azt mutatják, hogy a külső bolygók – és talán a holdjaik – képesek túlélni csillagaik pusztulását, bár úgy tűnik, hogy végső pályájuk a körülményeiktől függ” – mondta.

Bár a fehér törpe maradványok nem termelnek sok fényt, de elegendő hőt igen, hogy felmelegítsék legbelső bolygóikat, ami azt jelenti, hogy az élet még létezhet egy ilyen bolygórendszerben, amikor csillaga így „meghal”.

Forrás: NBC News

Megosztom: