Forrás: Pinterest
Élet

Elvetélt, elítélték emberölésért

Megosztom:

Gyilkosnak tartja a bíróság.

Elvesztette a gyermekét, most börtön vár rá

A 21 éves Brittney Poolaw-t Oklahomában ítélték 4 év börtönre emberölésért, mert elvetélt. Vádat 2020. március 16-án emeltek ellene, miután 2020. január 4-én megtörtént a vetélés.

A szülészorvosok a terhesség korát a nő terhesség előtti utolsó menstruációjának időpontja alapján határozták meg, 15-17 hétre. Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága 1973-ban a Roe kontra Wade ügyben megállapította, hogy a törvényes életképesség a 28. terhességi hét után van, amikor a magzat túlélése általában meghaladja a 90%-ot, de az orvosi életképesség 25-26. hétre van rögzítve, amikor a magzatnak több mint 50%-os az esélye a túlélésre az anyaméhen kívül. A Centers for Disease Control and Prevention (Járványvédelmi és betegség megelőzési központ) pedig akkor nyilvánítja a magzatot “halottnak”, ha 20 hetes terhességi kor után jön a világra; előtte orvosilag vetélésnek számít.

A rendőrség szerint az akkor 19 éves Poolaw 2020 elején otthon vetélt el, és a magzatot bevitte a kórházba. Azt mondta az orvosoknak, hogy metamfetamint és marihuánát is használt, amíg terhes volt.

2021 márciusában az orvosszakértő nyilvánosságra hozta a Poolaw által elvetélt magzat boncolási eredményeit. A magzat akkor még fejlődő májában és agyában végzett tesztek pozitívnak bizonyultak “metamfetaminra, amfetaminra és más kábítószerre”, de bizonyítékot találtak “veleszületett rendellenességre, méhlepény-leválásra és chorioamnionitisre is”. (Az orvosszakértő nem nevezte meg konkrétan a veleszületett rendellenességet.)

A méhlepény leszakadása az, amikor a méhlepény elválik a méhfaltól, ami vetélés vagy halvaszületés oka lehet, és akár az anyát is megölheti a Mayo Clinic szerint.

Egyre több az ilyen eset

“Oklahomában az elmúlt néhány évben igazi kiugrást tapasztaltunk a vetélésen vagy halvaszületésen átesett nők elleni vádemelések terén” – mondta Dana Sussman, a Terhes Nők Nemzeti Jogvédőinek (NAPW) ügyvezető igazgató-helyettese az Oxygen.com-nak

“Egy ilyen esetben hogyan állapítható meg, hogy a magzat bármely terhességi korban életképes?” – kérdezte Sussman. “Az orvosszakértő egy sor olyan állapotot sorolt ​​fel, amik a magzatnál fennálltak, és potenciálisan vetéléshez vezethettek. “

“És persze” – tette hozzá – “néhány vetélés csak megtörténik, és nem tudjuk az okát.”

A statisztikák azt mutatják, hogy egyre gyakoribbak az olyan esetek, mint a Poolaw-é – amikor a nőket olyan vetélés vagy halvaszületés miatt vonják felelősségre, amit az állam döntése szerint ők okoztak, és/vagy a terhesség alatt kábítószert használtak. Az abortusz 1973-as legalizálása óta összesen 1600 nő ellen indítottak eljárást az Egyesült Államokban terhességük során elkövetett bűncselekmények miatt, ezek közül 1200 nő ellen 2006 után. 

Forrás: Oxygen

Megosztom: