forrás: pinterest
Egyéb

Honnan ered a Halloween?

Megosztom:

Miért öltözünk be ilyenkor?

Melyik népnek köszönhetjük azt az ünnepet? Nem biztos, hogy rájuk gondolsz

Tudtátok, hogy a Halloween ünnepe eredetileg Írországból származik? “All Hallow’s Day”=Minden szentek napja volt az eredeti hosszú elnevezése, és innen ered a Halloween. A 18. század óta beszélhetünk erről az ünnepről.

A legendák szerint október 31-én a legvékonyabb a határ az élők és a holtak közt, és ilyenkor tudunk kommunikálni elhunyt szeretteinkkel. Mexikóban a világon egyedülállóan, egy vidám ünnepségként élik meg a Halloweent, ami inkáb hasonlít egy karneválra, mint egy meghitt ünnepre. Az USA-ba és Kanadába 19. századi ír és skót telepesek vitték be a Halloweent. A mai trendek szerint pedig Halloweenkor jó jelmezbe öltözni, ijesztgetni és édességet gyűjteni a szomszédoktól.

Az ír legenda szerint azért kell jelmezt vagy álarcot hordani ilyenkor, mert így megvédhetjük identitásunkat a múltbeli szellemek esetleges ártó szándékától, az étkezésnek pedig mindig is nagy hagyománya volt az íreknél is. A tökfaragás szokása is az írektől ered, amit egy ír iszákos ember története is ihletett. A mese szerint egy Stingy Jack nevű ember nekiállt alkudozni a Sátánnal és büntetése az lett, hogy a Földön kell barangolnia élete végéig, csupán egy üreges, világító gumósgyökérrel. Innen ered a növények kifaragása ezen ünnepkor, amire leginkább a tök az alkalmas.

Régebben a tél kezdetét már november elejétől számolták, amikor is megtartották a Samhain ünnepet, amivel már az új évet is éltették. Azoktól a szellemektől akiktől féltek pedig már nem kellett tartaniuk az embereknek hitük szerint, mert elűzték őket Halloweenkor.

Forrás: RTE

Megosztom: