forrás: Pinterest
Szórakozás

Miért olyan népszerű a Squid Game?

Megosztom:

Pénzt vagy életet?

Nyomasztó de elgondolkodtató

A teljes világot felforgatta, nézettségi rekordokat dönt, és nagyon kevés idő alatt a Netflix legnépszerűbb sorozata lett. Hát persze, hogy a Squid Game c. sorozatról van szó! De mi lehet ennek az óriási sikernek a titka?

A cím is egy koreai gyerekjátékból ered. Alapvetően egy elég nyomasztó és lelkileg megviselő történetről van szó, tehát ezért is meglepő, hogy ekkora sikernek örvend világszerte. Morális kérdéseket feszeget. Gyakorlatilag a pénz és az élet értékét veti össze. Amikor elkezdi nézni valaki, könnyen azt veheti észre, hogy függőséget okozhat nála a sorozat és nem bírja abbahagyni, amíg nem látta belőle az összes részt. Még jó, hogy csak 9 részből áll.

Morbid és egyszerű

A sorozat népszerűségének titka az lehet, ahogy a valós életben hozott döntéseket veti össze egy gyerekjátékkal. Az, hogy kegyetlen őszinteséggel mutatja meg, hogy egy-egy rossz döntés mennyire képes befolyásolni a sorsunkat. Elég egy rossz igen vagy nem, és pillanatok alatt elveszhet a munkánk, a pénzünk, a házunk vagy akár a szeretteink. Nem számít a társadalmi státusz és az iskolázottság, mert azok is hozhatnak végzetesen hibás döntéseket, akiknek látszólag mindenük megvan. A sorozatban a kiválasztott emberek a játékokban egyenlőek, nemre, korra, társadalmi rangra való tekintet nélkül. Mindegyikük óriási adósággal rendelkezik, amit nem képesek kifizetni, így leértékelik magukat a saját szemükben is. Van aki bújkál, van aki tagad, de mindegyikük szenved, amikor megtalálja őket ez a játék. Amit viszont nem tudnak előre, hogy aki nem tartja be a szabályokat, az meghal. Aki veszít, az meghal. Aki nyer, azt viszont busásan megjutalmazzák a végén amiből minden adósság könnyen kifizethető. Na de mit sugall ez az üzenet? Hiszen a pénz nem minden.

Komolyan elgondokodtató, hogy a sorozatban egyes játékosok inkább azt választják, hogy kockáztatják a saját életüket és másokét is, egy óriási pénzösszeg miatt. De miért is? Mert az életben ugyan nem játszanak, de társadalmi számkivetettként élnek, és mert az adósságuk mindenhol utoléri őket. A lelkük mélyén mindegyikük tudja, hogy az életük mindennél többet ér, mégis kockára teszik azt, mert elvakítja őket az órási nyeremény látványa. Ez olyan morális kérdéseket vet fel, mint szó szerint azt, hogy a pénzt vagy az életet választanánk-e? A játékosok rájönnek, ha összefognak, nagyobb esélyük lehet a túlélésre de ugyanakkor, sodorhatják egymást bajba is emiatt. Pont mint az életben. A gyerekjátékok amiket játszanak egyszerűek, de pont ezért morbidak, mert az egyszerűségükben is lehet hibázni, ami itt a versenyzők életébe kerül. A találékonyság, gyors problémamegoldás, kreativitás, bátorság, összpontosítás, itt mindig előny, és aki erre nem jön rá, az alulmarad. Ahogy az életben is.

A sorozat nézése közben a néző akaratlanul is beleéli magát a történetbe és felvetődhetnek ugyanazon morális kérdések amik a játékosoknál, hogy vajon miképp döntenénk az adott helyzetben ha az életünk múlna rajta?

Forrás: RTE

Megosztom: