Forrás: Pinterest
Egyéb

Tévhitek az állatmenhelyen lévő állatokról

Megosztom:

“Fogadj örökbe, ments meg két életet” – hallhatjuk gyakran, és ez nagyon is igaz.

Nem minden fénylik, ami arany

Több ezer kutya és macska tengődik a menhelyeken Magyarországon, és rengeteg kóborol az utcákon. Ezeknek a szegény állatoknak a számát úgy tudnánk csökkenteni, ha az emberek ivartalaníttatnák őket, valamint ha menhelyről fogadnák be őket, nem pedig kétes helyekről vennének “törzskönyv nem kell, csak olcsó legyen” kölyköket.

A Pedigree és a Whiskas szeretné növelni az örökbefogadási kedvet, ezért rendelt egy kutatást, ami a tévhiteket igyekszik eloszlatni a menhelyen lévő állatokról. Az eredmény azt mutatja, hogy a felnőttek több mint egyötöde elismerte, hogy nem fontolná meg, hogy házi kedvencét egy állatmenhelyről hozza haza, míg 10-ből négyen csak fiatal macskát vagy kutyát fogadnának örökbe.

Olcsóbb

A tenyésztőtől vásárolt fajtatiszta kutya több százezer forint is lehet. Valamint egy gondos tenyésztő soha nem ajánlja fel, hogy törzskönyv nélkül olcsóbban megkaphatod a kutyát.

A szaporítóktól néhány tízezerért szerzett kutyákra senki sem vállal garanciát. Sem a betegségekre nézve, sem pedig vérmérsékletet tekintve. Bár tény, hogy olcsóbb, de ezzel az anya kutyák kizsigerelését támogatod. Aztán pedig kitudja, később mennyit kell ráköltened…

A menhelyről kihozott kutya olcsóbb, néhol elkérik az ivartalanítás árát, vagy az oltásokét, de ebből egy másik kutyát fognak támogatni. Sok helyen még ezt sem, csak azt kérik, hogy szeresd a választottad.

Agresszivitás

Gyakori tévhit, hogy a kutyát kölyökként kell magadhoz venned, mert csak úgy nevelheted magadhoz. Egy menhelyről nem adnak ki agresszív kutyát, ha ilyennel találkoznak először rehabilitálják.

Ha elmész egy menhelyre valószínűleg rengeteg kérdésre kell majd válaszolnod magadról és arról, hogy milyen kutyát/macskát szeretnél. Ezzel nem szívatni akarnak, hanem meg akarják találni neked a tökéletes társat. Ők ismerik a bent lévő állatokat. Lehet, hogy Buksi neked a képek alapján nagyon szimpatikus, de ha az első kutyádat akarod magadhoz venni éppen, Buksihoz viszont kemény kéz kell.

Egészségügyi problémák

Tudtad, hogy a keverék kutyák szívósabbak? Tovább élnek, és sokkal kisebb valószínűséggel betegszenek meg, mint a fajtatiszták, akik már kissé túl vannak tenyésztve.

(Ha fajtatiszta kutyát szeretnél, azt is könnyedén találhatsz menhelyeken, vagy az adott fajtamentésnél.)

Nem bánják meg

Még az olcsón megvett kiskutyát gyakran pont az egészségügyi vagy vérmérsékleti gondok miatt megbánják a gazdik, a menhelyről hozott kutyák/macskák esetén ez nagyon ritka.

A menhelyről örökbe fogadott állat mindig nagyon hálás lesz neked, amiért megmentetted. Imádott téged az előző kutyád? Az új, menhelyi kutyád még ezerszer jobban fog, a hálájához nincs fogható.

Búcsúzóként pedig álljon itt az én kutyám, Benji átváltozása:

Forrás: Daily Star

Megosztom: