Forrás: Pinterest
Szórakozás

Ilyen a negatív oldala a Dűne főhősének

Megosztom:

Paul nem egy abszolút hőstípus.

A cikk Spoilereket tartalmaz!

Paul Atreides a Dűne főhőse a kiválasztott, a Messiás, az abszolút jó karakter, aki a paradicsomba vezeti a népét. Legalábbis ezt várja tőle mindenki, de megvan a maga sötét oldala.

Felsőbb rendűség

Amikor Paul megtudja, hogy kiválasztottnak gondolják, nem csupán hinne kezd ebben, hanem bizonyossá válik. Szinte egyáltalán nem kételkedik magában.

Sőt a felsőbb rendűségét már azelőtt is megmutatja, amikor a Bene Gesserit tagját vonja kérdőre, azért, ahogy az anyjával beszél. Visszaköszön abban is, ahogy bánik Gurney Halleckkel, miközben többször is vénembernek hívja.

Dühkitörések

Hajlamos hirtelen dühkitörésekre is. Legtöbbször csendes, átgondolt, kedves és gondoskodó, de olykor-olykor felszakad a páncél és elbújik egy másik énje, aki önelégült, és hajlamos az agresszióra.

A legjobb példa erre, amikor kiabál az anyjával, Jessicával, hogy miatta lett szörnyszülött.

Veszélyes

Jessicát figyelmezteti a Bene Gesserit, hogy férfiként nem szabadott volna megkapnia a rend kiképzését.

A regényben a rend asszonyainak van egy próféciájuk, hogy egy nap egy férfi fog megszületni, aki a jövőbe lát. Utalnak arra, a Dűne kezdetétől fogva, hogy Paul ez a személy, de a Tiszteletes Anya fél tőle. Férfiként a Hang és Bene Gesserit erőinek birtokában potenciális veszélyt jelent.

Gyilkol, ha kell

Rengeteg karakter veszíti életét a történetben, akiknek a halálán egyszerűen tovább lép a főhős, nem gyászol túl sokáig. Persze, menekülnie kell, így nem is van rá nagyon ideje.

Hamar kiderül, hogy Pault nem zavarják az áldozatok, ha úgy hiszi, hogy a felsőbb jóért teszi, amit tesz. Veszélyes képzést kapott, könnyedén legyőzi a fremenek egyik legjobb harcosát is.

Dzsihádra készül

A kegyetlen harkonnek lemészárolják az embereit és a családját, majd látomást lát, amiben a nevében gyilkolnak.

A dzsihádot látja a megoldásnak, hogy visszaszerezze a hatalmát, és megbosszulja az árulást, amit a családja ellen elkövettek. Összefog a fremenekkel, hogy visszaszerezze, amit elveszített. Ezzel pedig újabb háborút és még több halált hoz az Arakis bolygóra.

Bejelentkezik császárnak

Paul hataloméhségét és a felsőbbrendűségét mutatja, hogy hamar arra a döntésre jut, hogy neki kell lennie a következő császárnak. Dr. Liet Kynes közli vele, hogy ő csak egy kisfiú, bár komolyabb vitába nincs ideje belemenni a két karakternek, egyértelmű, hogy Paul nem tesz le erről az álmáról.

Megosztom: