Élet

Így vedd rá a gyerekeid, hogy besegítsenek az otthoni főzésben

Megosztom:

Együtt főzni, sokszor nagyobb élvezet mindenkinek.

Vond be a gyerekeket is

A gyerekeknél nagyon nehéz elérni, hogy besegítsenek az otthoni házimunkában, és igaziból nem is feltétlen annak a függvénye ez, hogy kit mennyire szoktatnak rá, hanem sokkal inkább az a döntő ki mennyire hajlamos magától besegíteni anyunak és apunak. Ha pozitív példát látnak a szülőktől, akkor sokkal inkább természetesnek veszik, hogy ők is segítsenek, de ez sem minden esetben van azért így. De akkor mivel lehet picit ráerősíteni erre?

Játékosság

Mivel gyerekekről van szó, nem árt, ha játékosan tálaljuk a dolgokat nekik és nem a komoly oldaláról fogjuk meg a témát. Érdemes lehet különböző figurákat is alkotni az ételből, így a színes, mókás alakzatok még jobban odavonzzák majd őket a konyhába.

Kicsiben kezdjetek

Nem érdemes elsőre túl bonyolult étellel próbálkozni, mert elveszi a gyerek kedvét a főzéstől, hisz ha azt látja, hogy nehéz és bonyolult valami, akkor semmi élvezet nincs benne számára. Szép fokozatosan érdemes az ételeken is komolyítani, ahogy az életben mindenben.

Néha hagyd magára

Ha már minden alapvető konyhai alap dologgal tisztában van, és felelősségteljesen mozog a konyhában, akkor érdemes egy idő után magára hagyni , hogy önállóan teljesedjen ki a konyhaművészetében. Ha mindig mások csinálnak meg helyette mindent, akkor nem fog tudni önállósodni. Természetesen, ez már csak idősebb korban ajánlott, amikor már tud felelősséget vállalni a konyhában is.

Konyhaláz

Érdemes a főzős műsorokat együtt nézni, vagy akár egy gasztroiskolát meglátogatni együtt az iskolás korú gyerekünkkel, ugyanis a pozitív példa ragadós. Ha azt látja, hogy főzni igenis “menő” dolog, akkor ő is úgy fog tekinteni rá!

Forrás: CNN

Megosztom: