Egyéb

Miért van szükségünk szimbólumokra?

Megosztom:

Az ember és a jelek.

Néha többet mond, mint egy szó

A szimbolizmus legalább olyan idős, mint az emberiség. Már az őskorban is voltak szimbólumok, amiket barlangrajzok formájában festettek a falra.

Ha manapság látjuk valahol a szivárványszínű zászlót, automatikusan az LMBTQ mozgalmakra gondolunk. Ha látunk egy fenyőfát, akkor meg, a karácsonyra asszociálunk. Picasso fehér galambja, mindörökre a béke szimbóluma lett, a mai globális klímaváltozáshoz pedig a pillangó jelképet lehetne pl. kapcsolni. A pillangók alkalmazkodóak, folyamatosan költöznek, változnak, bebábozódnak és a hernyókból színes pillangók válnak. Számtalan szimbólum létezik, amihez kötünk valami extra jelentőséget. A vallásban, a magánéletben, a humorban, a háborúban, a szerelemben, a zenében, a művészetekben, az állatvilágban, mindenhol alkalmaznak jeleket.

Kapaszkodó az életben

Az emberiségnek mindig kell valamibe kapaszkodnia ami hitet ad, amiben reménykedhet. Sokszor szavak nélkül kommunikálunk és ha ránézünk egy-egy jelképre, azonnal ugyanarra gondolunk. A kommunikációnk nagyobb százalékát adja a nonverbális kommunikáció, ezért ezeknek a szimbólumoknak nagyobb jelentősége van az életünkben, mint hinnénk. Ha a mai kort nézzük, elég a virtuális kommunikáció eszközeire gondolnunk, és rögtön beugranak az emojik, amiket sokszor többet használunk, mint a betűket. Egy mosoly, egy kézmozdulat, egy pillantás, egy jelkép, egy ábra rengeteg mindent fejezhet ki pillanatok alatt, amit a világon mindenhol értenek, és ehhez még csak meg sem kell szólalnunk.

Forrás: bbc

Megosztom: