Forrás: Pinterest
Élet

Arcmaszkok és a fenntarthatóság

Megosztom:

Mi jön a Covid után?

Egyszer használatos vagy újrahasznosítható?

Az elmúlt 5-10 évben a csomagolóipar valamiféle újjászületésen ment keresztül. Ma sok vállalat dolgozik azon, hogy a csomagolását környezetbarátabbá tegye. És bár még sok a tennivaló – a műanyag csomagolások újrahasznosítási aránya Európában tavaly mindössze 40% volt – a McKinsey 2020-as jelentése szerint a fenntarthatóság valóban jelentős változást hoz a fogyasztói csomagolások terén.

Aztán jött a járvány. Hirtelen – és jó okkal – a higiénia felülmúlta az összes többi gondot. A fenntarthatóság a második helyre került a biztonság mellett, és az egyszer használatos műanyagok használata is növekedni kezdett. Például egy, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség által idézett, 2020 júliusában Franciaországban végzett felmérés kimutatta, hogy az emberek 5%-a dobott el egyszer használatos arcmaszkot a közutakon, és az Egyesült Királyság Foodservice Packaging Association tavaly áprilisi jelentése szerint az egyszer használatos poharakra és az evőeszközökre – a strandokon és vidéken leginkább – „nagy kereslet volt”.

„Teljesen világos, hogy a jövő egy új egyensúly lesz a felelős újrahasználat és az ésszerű egyszeri használat között. Ez a világjárvány azonban megmutatta nekünk, hogy szükségünk lesz bizonyos százalékban egyszer használatos csomagolásra” – mondja Roberta Colotta, a 360° Foodservice (az élelmiszeripari csomagolóipar vállalkozásait képviselő kereskedelmi szövetség) fő koordinátora. Összességében azonban az útirány az újrafelhasználható, újrahasznosítható vagy komposztálható csomagolás felé indult el.

Tiltott az EU

Idén júliusban az egyszer használatos termékekről szóló (SUP) irányelv részeként az egész EU-ra kiterjedő tilalom lépett hatályba 10 féle egyszer használatos termékről, köztük bizonyos műanyagból készült vagy azt tartalmazó csomagolásokról. A tiltott cikkek közé tartozik többek között néhány egyszer használatos műanyag zacskó, tányér, habosított polisztirol étel- és italtartó, evőeszközök és szívószálak. A fogyasztók számára ez egyszerű változtatásnak tűnhet, de mint minden a gyakorlatban ez is bonyolult, és az ipar nem kívánt következményekkel néz szembe.

Vegyük például a szívószálat. Ahogy egyre többféle papírból készült került a piacra, a 360° Foodservice megállapította, hogy egyes, az EU piacára kerülő termékek nem felelnek meg az EU egészségügyi és biztonsági előírásainak. „Többnyire Európán kívülről érkeznek nem biztonságos alternatívák” – mondja Colotta.

Bár a járvány okozott egy kis bukkanót, úgy tűnik, hogy a csomaglóipar hosszútávon a fenntarthatóság mellett teszi le a voksát, és a jövőben is ezen fog dolgozni.

Forrás: The Guardian

Megosztom: