Forrás: Pinterest
Egyéb

Így mondd meg a családodnak, hogy nem mész haza az ünnepekre

Megosztom:

Könnyen feszültséget okozhat, ha nem akarsz hazautazni.

Még ha nagyobb biztonságban is érezzük magunkat, mint tavaly ilyenkor, továbbra is mindannyian egy globális világjárvány csapdájában vagyunk, és a COVID időszakban történő utazások még mindig kellemetlen kérdéseket vetnek fel.

Az ünnepi szezon előtt a járványügyi szakemberek azt tanácsolják az embereknek, hogy halasszák el az utazást a legalább kettő, vagy akár a harmadik oltásig.

Miért vagyunk idegesek, ha azt mondjuk a családnak, hogy nem utazunk haza az ünnepekre?

Dr. Shannon Curry klinikai pszichológus a TODAY-nek elmondta, hogy természetes, hogy idegesnek érezzük magunkat, mielőtt elmondanánk a családtagoknak, hogy lemondjuk az utazási terveket.

“Amikor elmondunk valakinek valamit, amiről úgy gondoljuk, hogy nem akarja hallani, vagy amivel nem fog egyetérteni, akkor konfliktus, kritika és csalódás érhet bennünket” – mondta. “Ezek a kockázatok fokozottabbak, ha a családról van szó.”

Curry elmagyarázta a “háromszögelés” fogalmát, ez a jelenség sok családban fordul elő, ahol a szülők vagy a szülő és gyermek közötti problémákat nem kezelték. Gyakori, hogy az ilyen problémákat egy harmadik személyre vetítik ki – általában a felnőtt gyerekek egyikére –, aki kritika célpontjává válik.

“Ez a harmadik személy elvonja a figyelmet a nagyobb mögöttes problémáról, és úgy érzi magát, mint a fekete bárány” – mondta Curry. “Ha te magad egy ilyen háromszögben találod magad, és azt mondod, hogy nem vagy elégedett valamivel, úgy érezheted, mintha célpontot rajzolnál a hátadra.”

Hogyan mondd meg, hogy nem mész haza?

Légy kíváncsi, tegyél fel kérdéseket a beszélgetés közben. Mondhatsz valami ilyesmit:

“Hé, anya és apa, idén nem tudok hazamenni az ünnepekre. De mit tehetünk, hogy igazán különlegessé tegyük? Tudom, hogy nehéz számotokra, hogy nem vagyok otthon” – mondta Laura Linn Knight terapeuta.

Néhány egyéb ötletet is ad:

  • Egy nappal korábban tartott Zoom Karácsony?
  • Különleges csomagokat küldeni egymásnak postán?

Hogy magyarázd el, hogy a COVID miatt aggódsz?

Curry mond erre is egy példát:

“Anya, nagyon ideges vagyok a COVID miatt, amióta a barátom kórházba került. Nehéz vonatra szállnunk, miközben ez még mindig megy, az idén nem fog működni. Nagyon sokat jelentene nekem, ha te és apa azt mondanátok, hogy megértitek.”

Fontos, hogy biztonságban érezd magad, és ha a hazautazás szorongást vagy stresszt okoz neked, akkor érdemes kihagynod idén.

Forrás: Today

Megosztom: