Forrás: Pinterest
Élet

Ezek a legfontosabb diétás szabályok a szívbetegségek kockázatának csökkentésére

Megosztom:

Ezekre figyelj!

Mind egészséges szívet szeretnénk az életünk végéig. Az étkezés pedig az egyik főszereplő ennek az elérésében.

Egyél sok gyümölcsöt és zöldséget

A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendek – legyenek azok frissek, fagyasztottak, konzervek vagy szárítottak – a szívbetegségek kockázatának csökkentésével járnak.

Egész gyümölcsöket és zöldségeket egyél, ne pedig gyümölcslevet fogyassz, mert az egész forma több rostot tartalmaz. A legjobb, ha a tápanyagok teljes skáláját az élelmiszerekből kapod, nem pedig étrend kiegészítőkből.

Válassz teljes kiőrlésű gabonát

A teljes kiőrlésű gabonák, például a barna rizs fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket. A legalább 51%-os teljes kiőrlésű gabonával készült termékeket általában teljes kiőrlésű gabonának minősítik.

Nem mindegy milyen fehérje

Az egészséges fehérje forrás többnyire növényekből származó fehérjét jelent, mint például hüvelyesek és diófélék, amik szintén jó rostforrások. A hüvelyesek közé tartoznak a szójabab, lencse, csicseriborsó és sárgaborsó.

A növényi alapú hús alternatívák “némi óvatosságot” igényelnek, mert rengeteg hozzáadott cukrot, telített zsírt, sót, stabilizátorokat és tartósítószereket tartalmaznak.

A halak és a tenger gyümölcsei rendszeres bevitele – legalább heti két adag – szintén ajánlott az omega-3 zsírsav tartalma miatt.

A legjobb, ha a teljes zsírtartalmú tejtermékeket alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes lehetőségekkel helyettesítjük a telített zsír fogyasztásának csökkentése érdekében.

Ha még mindig húst és baromfit szeretnél enni, ragaszkodj a sovány darabokhoz. Korlátozd a vörös és a feldolgozott húsokat, például szalonnát, kolbászt, hot dogot és szalámit a só, a telített zsír és a koleszterin csökkentése érdekében.

Minimalizáld a cukros ételeket és italokat

A hozzáadott cukrok – mint például a glükóz, a dextróz, a szacharóz, a kukoricaszirup, a méz, a juharszirup és a koncentrált gyümölcslé – a 2-es típusú cukorbetegség, a szívkoszorúér-betegség és a túlsúly melegágya.

Forrás: Today

Megosztom: