Forrás: Pinterest
Élet

Hallottatok már a Pomodoro módszerről?

Megosztom:

Egy klasszikus módszer, ami segít koncentrálni

A paradicsom másik arca

A figyelemzavar nagyon “népszerű” jelenség a mai világban. Legyen szó munkáról, házi feladatról, házimunkáról, vagy bármilyen tevékenységről, nem mindig tudunk 100%-ban koncentrálni az adott dologra. Van, hogy az embernek ellaposodik a figyelme és órákig csak görnyed valami felett, de a produktivitása az egyenlő a nullával. Mi lehet erre a megoldás? A Pomodoro módszer!

A Pomodoro elmélet (=paradicsom), mely eredetét tekintve arra alapoz, hogy az ember nem képes tovább koncentrálni maximálisan semmire 45 percnél tovább, egy olasz diáktól ered, Franceso Cirillo-tól. Azért lett pomodoro a neve, mert Olaszországból terjedt el egy olyan különleges óra, ami paradicsom formájú. A módszer azért is élvezetes, mert szüneteket is hagy a feladatok közben, tehát nem érzi magát teljesítménykényszer alatt az illető. A Pomodoro trükk már rengeteg embernek segített világszerte a hatékonyságának növelésében, és most te is kipróbálhatod, neked beválik-e!

A módszer lényege

Gyakorlatilag az egész lényege, hogy 25 percig maximálisan koncentrálsz az adott feladatra, majd 5 percet pihensz. 25 perc tesz ki egy pomodo egységet, és minden negyedik pomodoro után jön egy hosszabb pihenő, ami 15-20 perces.

Nem lesz másra szükséged a kivitelezéshez, mint egy órára, egy papírra és egy tollra. Minden befejezett pomodoro szakasz után fel kell írnod az adott feladatot egy papírra amit el akarsz végezni. Ha 10 percnél kevesebb időt venne igénybe a feladat, akkor kombinálhatod más feladatokkal is. Ha 25 perc körüli feladatba vágsz bele, akkor csak arra koncentrálj. Ha több, mint 25 perces lenne a tevékenyég amire koncentrálnod kéne, akkor nyugodtan végy igénybe több pomodorot is. Amint végeztél az adott tevékenységgel, pipáld ki a feladatot a papíron. A 25 perces intervallumok azért is ideálisak, mert ha valamilyen külső tényező még el is terelné a figyelmed, akkor sem zökkenthet ki nagyon, mert mindössze 25 percet kell koncentrálnod egyhuzamban. A pihenés pedig azért létfontosságú közben, mert a szünetek közben regenerálódik az agy és utána képes újra fókuszálni az elvégzendő feladatra.

Good luck!

Forrás: Metro

Megosztom: