Forrás: Pinterest
Élet

Miért használunk annyi pálmaolajat?

Megosztom:

Rengeteg termékben van, de mire jó?

Mi az a pálmaolaj?

Egy ehető növényi olaj, ami olajpálmafák terméséből származik. Kétféle olaj állítható elő; a nyers pálmaolaj a húsos gyümölcs kipréselésével, a pálmamagolaj pedig a mag összezúzásával. Ezek a növények Afrikában őshonosak, de Délkelet-Ázsiába valamivel több mint 100 évvel ezelőtt kerültek be dísznövényként. Jelenleg Indonézia és Malajzia adják a globális kínálat több mint 85%-át, de 42 másik ország is termel pálmaolajat.

Miért van ott mindenhol?

A pálmaolaj egy rendkívül sokoldalú olaj, aminek számos különféle tulajdonsága és funkciója van, ami miatt hasznos és széles körben használják. Szobahőmérsékleten félig szilárd, így kenhetően tartja a kenhető anyagokat; ellenáll az oxidációnak, így hosszabb eltarthatóságot biztosít a termékeknek; magas hőmérsékleten is stabil, így segít a sült termékeknek ropogós textúrát adni. Ezenkívül szagtalan és színtelen, így nem változtatja meg az élelmiszerek megjelenését vagy illatát. Az ázsiai és afrikai országokban a pálmaolajat széles körben használják étolajként.

Amellett, hogy sokoldalú, más növényi olajokhoz képest az olajpálma nagyon hatékony növény, ami nagy mennyiségű olajat képes kis területeken, szinte egész évben termelni. 

De mi vele a probléma?

A pálmaolaj volt és továbbra is a világ erdőirtásának egyik fő mozgatórugója, és elpusztítja a már veszélyeztetett fajok, például az orángután, a törpeelefánt és a szumátrai orrszarvú élőhelyét. Ez az erdőpusztulás a szénben gazdag tőzeges talajok átalakulásával párosulva több millió tonna üvegházhatású gázt bocsát ki a légkörbe, és hozzájárul az éghajlatváltozáshoz. Valamint gyakori a munkavállalók kizsákmányolása és a gyermekmunka. 

Miért nem váltunk?

A pálmaolaj hihetetlenül hatékony növény. Globálisan a pálmaolaj fedezi a világ növényi olajszükségletének 40%-át, közben pedig az összes növényi olaj előállítására használt földterület alig 6%-át teszi ki. Ugyanannyi alternatív olaj, például szójabab-, kókuszdió- vagy napraforgóolaj beszerzéséhez 4-10-szer több földre van szükség, ami csak áttereli a problémát a világ más részeire, és más élőhelyeket, fajokat és közösségeket fenyeget. Ezenkívül több millió kistermelő van, akiknek megélhetése pálmaolaj termelésétől függ. A pálmaolaj bojkottálása nem megoldás. Ehelyett a komolyabb szabályozás és a termelés fenntarthatóbbá tétele lenne a megoldás.

Mit tehetsz?

A legjobb, amit tehetünk, hogy támogatjuk a fenntartható pálmaolajat és elkerüljük a bojkottokat, mivel tudjuk, hogy a más növényi olajokkal való helyettesítés még további környezeti és társadalmi károkhoz vezethet. Keresd a RSPO tanúsítvánnyal ellátott termékeket.

Forrás: WWF

Megosztom: