Forrás: Pinterest
Színes

Megérkezett az oltási egyenlőtlenség eredménye

Megosztom:

A tudósok előre figyelmeztettek.

Ezért jöhetett létre az omikron

Csaknem amióta a Covid-19 létezik, tudósok és akadémikusok arra szólították fel a gazdag nemzeteket, hogy osszák meg az oltóanyagokat világszerte – nemcsak azért, hogy megvédjék az embereket ezekben az országokban, hanem azért is, hogy csökkentsék az új mutáns variánsok megjelenésének kockázatát, amik megkerülhetik a védőoltásokat. A vészharangozók ugyanazt a mantrát ismételték: Senki sincs biztonságban, amíg mindenki nincs biztonságban.

E figyelmeztetések ellenére, úgy tűnik, pontosan ez történt, mondják a szakértő. Az új omikron variáns Afrika déli részén jelent meg nagyszámú mutációval, amik a szakértők szerint megkönnyíthetik az átvitelt, és esetleg csökkenthetik a meglévő immunitást.

„Afrika jelenleg lényegében egy szuperinkubátor” – mondta Andrea Taylor, a Duke Global Health Innovation Center programigazgató-helyettese, ami a globális vakcinaellátás egyik vezető hatósága. És az új változat megjelenése „pontosan az, amire a szakértők hónapok óta figyelmeztetnek” – mondta. „Láttuk, mi történt Indiával, ami a delta változat kialakulását eredményezte. Mi pedig azt mondtuk: >>Nézd, ez Afrikában fog legközelebb megtörténni, ahol ellenőrizetlen a terjedés.<<“

A legtöbb omikronos megbetegedést eddig Dél-Afrikában mutatták ki, ahol 35%-os a teljes beoltottság. Ez az arány magasabb, mint Afrikában, és úgy tűnik, hogy inkább az oltással való tétovázás, nem pedig a kínálat hiánya okozza.

Bár még részleteket nem tudunk az omikronról, amíg az oltások egyenlőtlenül vannak elosztva a világon, hasonló mutánsok megjelenését kockáztatjuk.

Forrás: NBC News

Megosztom: