Élet

Durván bánnak a szexuális erőszakot átélt nőkkel

Megosztom:

Nem könnyű feljelentést tenni.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy miért nem tesznek a nők azonnal feljelentést, miután szexuális erőszak áldozatai lesznek. Általában újra és újra előjön az az áldozathibáztató hozzáállás, hogy utána gondolta meg magát, így áll bosszút, azért tesz később is feljelentést. Bár az esetek többségében inkább a soha állja meg a helyét, pont azért mert ekkora tragédia után nem akarják még magukat kitenni a kellemetlen procedúrának, és a rosszindulatú megjegyzéseknek.

Kemény adatok

Az Országos Kriminológiai Intézet adatai alapján 100 esetből mindössze 4 kerül hatóságok elé, még a hamis bejelentése aránya 2-4%.

“A partnerkapcsolati testi erőszakkal kapcsolatos esetek 95%-ában a férfi az agresszív fél, és nőt bántalmaz. A fennmaradó 5%-ot a férfit bántalmazó nők, illetve leszbikus és homoszexuális partnerüket bántalmazó melegek alkotják” – olvasható a NANE honlapján.

A NANE egyesület egyik dokumentumából az is kiderül, hogy az őket hívó nők általában már csalódtak a rendőrség, a szociális munkás, vagy egyéb szervek hozzáállásában, és nem kapták meg a megfelelő segítséget.

Mit tesz a rendőrség és a törvény?

Bár a rendőrségnek a munkáját megfelelő utasítások szabályozzák, ezek a hozzáállások a mai napig előfordulnak:

• lebeszélik a feljelentésről az áldozatot, ezt sok esetben azért teszik, mert csak a nagyon súlyos bűncselekményeknek szokott igazi megtorlása lenni.
• az is előfordul, hogy bár a bántalmazó súlyos bűncselekményeket
követ el, a rendőrök mégsem viszik be, pedig tudják, hogy a bántalmazás folytatódni fog.
• áldozathibáztató mondatokkal távoznak.

2017-ben 364 a szexuális erőszak esetet regisztráltak, 130 feljelentést elutasítottak, 366 nyomozást pedig megszüntettek. 249 esetben történt vádemelés, és 14 esetben egyéb befejezés.

2018 második felében 814 esetet regisztráltak, és 51 esetet utasítottak el. 156 esetben szüntették meg a nyomozást, vádemelés pedig 127 esetben történt. A két év különbsége alapján is jól látszik, hogy az esetek jelentős többségét valószínűleg nem is jelentik az áldozatok.

Megosztom: