Élet

Szokatlanul magas arányban halnak meg a floridai lamantinok

Megosztom:

Veszélyeztetett fajjá válhatnak.

Baj van az ökoszisztémával

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy egy kulcsfontosságú élelemforrás tartós elvesztése súlyosan fenyegeti az ikonikus tengeri emlősöket. A floridai Hal- és Vadvédelmi Bizottság január 1-jétől május 28-ig terjedő legfrissebb jelentése szerint 2021-ben 761 lamantin halálát regisztrálták.

“Ha ez az év hátralévő részében is folytatódik, akkor ez az egyik legmagasabb halálozási év lesz” – mondta Jon Moore, tengerbiológus és óceánográfus az NBC Newsnak. A fő probléma a floridai vízi utak vízminőségének romlása, és a szennyvíz, ezek mérgező vörös árapályokat és az algák túlnövekedését váltják ki, más néven algavirágzást, amik elpusztítják a tengerifűt, egy moszatszerű növényt, ami a víz alatt nő, és lamatinok fő táplálékforrása. “Az algavirágzások elhomályosítják a vizet és elnyelik a fényt, így a tengerifű nem képes szintetizálni és fenntartani önmagát” – mondta Moore, hozzátéve, hogy emiatt a lamantinok éhezéssel és alultápláltsággal küzdenek. 2009 óta a lagúna-rendszer tengerifüvének 58%-a eltűnt.

A tudósokat aggasztja a floridai ökoszisztéma változása. Az algavirágzás nem csak a lamantinokat érinti: hatással lehet a halászatra és más tengeri élőhelyekre is.

Forrás: NBC News

Megosztom: