forrás: pinterest
Élet

Miért érezzük magunkat kreatívabbnak egy kavézóban?

Megosztom:

A kávézó a második irodánk?

Az emberi kreativitás bugyrai határtalanok

A home office helyett kávézókba vonulni dolgozni módszer már elég régóta elterjedt. Gondoljunk csak arra, hogy pl a Harry Potter első fejezetei is ilyen körülmények között születtek, ill. sok más író, zeneszerző, művész vonult el kávéházakba dolgozni, az otthoni csend helyett. De mi lehet ennek a pszichológiai magyarázata?

Mert, hogy van rá magyarázat. 🙂 Pszichológusok szerint azért vonzódunk a kávéházakhoz munka szempontjából, mert az ott lévő tompa zaj és vizuális ingerek úgy stimulálják az agyunkat, hogy közben fokozzák a kreativitásunkat, az otthoni monoton, környezettel szemben. A kávézókban a beszélgetések morajlása, a kávégépek tompa hangja és a frissen lefőtt kávék finom illata, a falat díszítő képek, a vendégek jövés-menése, mind-mind, olyan tényező, amire ha nem is figyelünk direkt, az agyunk érzékeli, és tudat alatti kreativitásunkat ez növeli.

Szükség van a hangokra

A covid miatt rákényszerültünk az otthoni munkavégzésre, (ami nem egy rossz dolog, sőt), és sok cég meg is tartotta ezt a szokását a dolgozóival szemben. Az otthoni nyugalom, monotonitás, “folyton minden ugyanolyan” érzés sokszor előjön a munkavégzés alatt, és elterelheti a figyelmünket. Gyakori módszer a koncentrációnk éber fenntartására, ha bedugjuk a fülünket, de hosszú távon ez is csak álmosít és még azt a kevés külső ingert is kizárja a hangokból, amik lehet segítenének minket a munkánk végzésében.

Kávézókba vonulni önkéntes száműzetésre dolgozni, tehát nem újkeletű dolog. Egy 2019-es tanulmány szerint a megfelelő mennyiségű tompa zaj, kiélesíti az érzékeinket, ami szintén kreatívabb agyműködéshez vezethet, ami valljuk be, nem hátrány a munkavégzésünk során. Nem kell mindannap kimennünk egy kávézóba, de, hogy a szürke hétköznapokat megtörjük, ha legalább heti egyszer beiktatjuk ezt a fajta munkavégzést, akkor nem lesznek olyan egyformák a napjaink sem, közben pedig élvezhetjük a finom kávé illatát!

Az edinburgh-i kávézó, ahol a Harry Potter is született.

Forrás: BBC

Megosztom: