Élet

Erdőtüzek tombolnak a világon

Megosztom:

A klímaváltozás nagyon durván érezteti a hatását.

Nálunk is hosszú idő óta a forróság van, nem nagyon megy már hetek óta 30 Celsius fok alá a hőmérséklet, de van ahol ennél sokkal rosszabb a helyzet. Óriási tüzek tombolnak szerte a világon.

Kalifornia, USA

Szárazság, forró levegő, és tomboló lángok. A Dixie tűz több, mint ezer épületet pusztított már el. A füsttől semmit sem látni, és több mint 14 ezer épületet veszélyeztet még.

A Kaliforniában tomboló erdőtüzek, mintegy 100 nagy láng, 15 államban égnek, főleg nyugaton, ahol a történelmi aszály miatt a földek kiszáradtak, és a hőmérséklet várhatóan emelkedik, a páratartalom pedig csökkenni fog a következő napokban.

Évia, Görögország

Évia, Görögország második legnagyobb szigete szintén lángol közel két hete. Az Athéntól mintegy 200 kilométerre fekvő területről 2600 lakost és turistát kellett kitelepíteni. Legalább  35 ezer hektár és több száz ház égett le. Két ember meghalt, tucatnyian kórházba kerültek.

A görög vezetést komoly kritikák érik a tűz kezelése miatt. A szigeten 500 tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat, köztük mintegy 200 Ukrajnából és Romániából érkezett, a görög tűzoltó szolgálatok szerint 17 vízbombázó repülőgéppel és helikopterrel. A légi erőforrások azonban “komoly nehézségekkel” szembesülnek a turbulencia, a sűrű füst és a korlátozott látási viszonyok miatt.

A krétai tüzet sikerült megfékezni, a helyzet pedig stabilizálódni látszik Peloponnészoszon is.

Calabria és Szicília, Olaszország

A hőmérséklet jóval 40 Celsius fok felett, és a forró szél pedig segítette a lángokat Dél-Olaszországban. Többszörös lángok csaptak fel Calabriában, a csizma orrában, ahol egy 76 éves férfi meghalt, miután háza összeomlott a tűz miatt.

Tűz söpör végig Szicílián is. A tűzoltók a Twitteren közölték, hogy több mint 3000 műveletet hajtottak végre Szicíliában és Calabriában, hét repülőgéppel próbálják eloltani a lángokat felülről.

Törökország

Törökország tengerparti paradicsomának egy része, amit egykor fenyőerdők és olajfák borítottak, hamuvá vált. Legalább nyolc ember vesztette életét a déli és nyugati partvidéken, a rekordhőmérséklet és a súlyos aszály következtében kialakult tüzek miatt. Több ezer embert evakuáltak, köztük turistákat.

Horvátország, Irán, Spanyolország, Oroszország, Ukrajna és Azerbajdzsán felszereléssel és személyzettel látta el a török ​​tűzoltókat a lángok kordában tartása érdekében.

Forrás: NASA, Reuters, EuroNews, AP

Megosztom: