forrás: pinterest
Élet

Hogyan hat a vakcina a menstruációra?

Megosztom:

Okozhat-e hátrányt a védőoltás a havi ciklusban?

Pletykák és valóság

Hajlamosak vagyunk sokmindent a Covidra és az az elleni vakcinákra fogni, de jó ha tisztában vagyunk a tényekkel, és nem a találgatásokba merülünk. Vajon a havi ciklusunkra is hatással vannak a vakcinák vagy mindez csak pletyka?

Ideális esetben a menstruációs ciklus minden nőnél beáll úgy, 22 éves korára. Ha azonban vannak olyan tényezők az életünkben, amik belsőleg bezavarhatnak, akkor késhet de akár hamarabb is megjöhet a vérzésünk. Ha valaki nagyon stresszes életet él vagy keveset eszik, előfordulhat , hogy kimaradozik a menstruációja vagy akár többször is megjön a kelleténél. A Covid miatti stressz és az új élethelyzetek mindannyiunk életében kiköszöbölhetetlen stresszt és idegeskedést okoztak, így sok nőnél változások álltak be a ciklusukban.

Az oltásra néha reagál a ciklus is

Akik beoltatták magukat, azok nagy része nem számolt be számottevő változásról, és menstruációjuk változatlan maradt az oltás ellenére is. Az esetek kis százalékánál, ahol mégis történt változás, ott nem a koronavírus elleni védőoltás hatóanyaga, hanem maga az oltás okozott kis változást, de ez a HPV elleni védőoltásnál is így van, mint az oltásoknál általában. A szervezet ilyenkor természetes védekezőreakcióba kezd, de ezek csak ideigelenes tünetek. Nem lesz tőle fájdalmasabb az a pár nap, csupán előfordulhat, hogy nem akkor jön meg, amikor kéne neki. A nőgyógyászok megerősítik, hogy a termékenységre sincs hatással a védőoltás, így aki ettől tart, annak nem kell félnie. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy majd az idő eldönti, hogy évek múlva sem lesz-e mellékhatása ezeknek a vakcináknak, de az viszont minden orvos által megerősített vélemény, hogy azok a kismamák, akik nincsenek beoltva, sokkal nagyobb eséllyel vannak kitéve a vírus veszélyes szövődményeinek, mint az oltottak.

Forrás: CNN

Megosztom: