Forrás: Pinterest
Élet

Összefüggés van az iskolázottság és a gyerekvállalási kedv között?

Megosztom:

Több diploma, kevesebb gyerek?

Egyre többen vállalják döntésüket

A legújabb hazai kutatások szerint napvilágra került egy állítás, miszerint bizonyított tény, hogy minél magasabb valakinek az iskolázottsági szintje, annál nagyobb a valószínűsége, hogy nem szeretne édesanya lenni. Ez óriási vitahullámot kevert az internet népénél és a két oldal (gyerekpártiak és gyerekellenesek) nagyon összeszólalkozott. Mi most azt vizsgáljuk meg, mi lehet ennek a jelenségnek az oka.

Prózai okok

Legyünk őszinték. Ha nyitott szemmel járunk a világban és érzekeljük mi zajlik körülöttünk, mik fordulnak elő a politikában világszinten, milyen helyzetben van a bolygó jelenleg, milyen helyzetben van az oktatás és az egészségügy, akkor elég sok kérdés és bizonytalanság merülhet fel a saját életünkkel kapcsolatban is, amik nem éppen a gyermekvállalási kedvnek kedveznek. Ha valaki épp, hogy csak elvégezte az általános iskolát, ezzel kizárja magát a magasabb szintű ismeretekből, a lehetőségekből, és önként elvágja a lehetőségeit az életben, továbbá nagy valószínűséggel egy szűk látókörű közegben nő fel. Ilyen esetekben, akármilyen elkesítő is ezt kimondani, de van, hogy csak egy eszközként tekintenek a gyerekszülésre, hogy így segélyt és egyéb támogatásokat kaphassanak. A gyereknevelés érdemi része többségben már nem tartozik az érdeklődési köreik közé ezeknek az illetőknek. Míg azok, akik egyetemi végzettséggel rendelkeznek, ideális esetben kellő ismeretekkel rendelkeznek a világról, a megélhetésről, a minket körülvevő napi dolgokról. És ha azt látja, hogy ő maga is bizonytalanságban kényszerül élni, így nem tud optimistán előre tervezni utódokkal, házzal és egyéb természetes (legalábbis annak kéne lennie) alapdolgokkal, úgy nem is mer gyereket vállalni. Így minél inkább látjuk a jelenlegi világunk hibáit, annál nagyobb mértékben nem fogunk igent mondani a gyerekvállalásra.

Elsőre bár önzőnek tűnhet, de valójában pont az ellenkezője igaz. Egy nő csupán nem szeretné kitenni a gyerekét is a bizonytalanságnak, az elnyomó rendszernek, és minden egyéb negatív tényezőnek amik az ő életét is jellemzik manapság. Így minél több diplomája van egy nőnek, annál kevésbé szeretne anyává válni, mert nem tudná megadni azokat az anyagi és erkölcsi javakat a jövőbeli gyermekének, amit nagyon is szeretne neki biztosítani, csak nem tudna. A biztos és megbízható partnerek hiánya pedig megint egy külön témakör. Mert teljesen érthetően, egy nő sem az egyedülálló anyaságra vágyik, sehol a világban.

Ezek a dolgok persze csak kutatási felmérési eredmények, semmi nincs kőbe vésve, mint tudjuk. Természetesen diplomával rendelkező nők is sokszor vállalnak gyereket, és nagyon szerencsés anyának mondhatja magát valaki, ha tud kellő időt tölteni a gyermekkel, a párja is szereti, tiszteli és kitartanak egymás mellett hosszú évekig. De ez a ritkább eset. Mint ahogy az is előfordulhat, hogy egy kevésbé iskolázott nő úgy dönt, hogy nem szaporítja tovább azon gyerekek számát, amit még ő maga is tud, hogy nem fog tudni kellően jól felnevelni, ezért inkább nem szül. De az átlag,-ahogy a felmérés is kimutatta- nem gondol bele nagyon is jelentős jövőbeli dolgokba, ha a gyermekvállalásról van szó. A mi igazságérzetünket pedig végtelenül felingerli az, ha egy nőre, aki tudatosan úgy dönt a fent említett tényezők hiányában, hogy ő inkább nem teszi ki ezeknek babáját és inkább lemond az anyaság öröméről azt mondják, hogy önző. Mert itt nem az önmegvalósításról és a saját vágyakról van szó. Sokkal inkább a biztos jövőképek hiányáról. De mindenki a saját szívével döntse el szabadon, hogy szeretne-e gyermeket.

Megosztom: