Színes

Újabb katasztrófa várható Csernobilban?

Megosztom:

Újra izzik az atomreaktor.

Komoly problémát fedeztek fel Csernobilban

A csernobili atomerőmű reaktora ismét parázslik, ami egy újabb katasztrófa kockázatát jelentheti. Az 1986-os robbanás az atomreaktorban a mai Ukrajna területén 31 ember életét követelte, és ezreknek okozott potenciális halálos sugárzást.

Hasadási reakciók kezdődtek a reaktorcsarnok mélyén eltemetett uránban – írja a Science. Úgy tűnik, hogy a nukleáris reakciók spontán módon indultak el a szarkofág belsejében, valószínűleg az üzemanyag kiszáradása következtében, bár a pontos ok még mindig nem tisztázott.

Újabb baleset jöhet

Neil Hyatt, a Sheffieldi Egyetem nukleáris anyagokkal foglalkozó vegyésze szerint: “Olyan ez, mint a parázs egy grillsütőben.” Mivel a víz folyamatosan csökken, félni kell, hogy a hasadási reakció felgyorsul, ami az atomenergia ellenőrizetlen felszabadulásához vezethet.

Maxim Saveliev, egy atomerőművekre specializálódott ukrán vegyész azt mondta, hogy a neutronszám lassan növekszik, a vezetőknek még van néhány évük, hogy kitalálják, hogyan fojtsák el a fenyegetést. “Sok a bizonytalanság, de nem zárhatjuk ki egy baleset lehetőségét” – tette hozzá.

’86-ban akkora volt a robbanás, hogy egészen Svájcban, Görögországban, Olaszországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban is érezhető volt.

Megosztom: